Jan Eskymo Welzl na Moravě (1982, 2021)

Mluvené slovo Eskymo Welzl na MoravěBedřich Golombek a Edvard Valenta. Vybrané kapitoly z knihy „Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě“ připravili Miloš Pospíšil a Jindřich Uher. Hudební spolupráce Max Wittmann. Zvukový mistr Jaromír Pěnčík. Natáčecí technik Zuzana Sýkorová. Režie Věra Fajtová.

Čte Martin Růžek.

Nastudovalo Brno 20. 9. 1982 (54 min.). Obnovená premiéra 1. 1. 2012 (ČRo 5 Olomouc, 18:04 – 19:00 h.).

Vydala Radiotéka 18. 6. 2021 (MP3, CR.ES.2021.287). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Pořad ze Zlatého fondu Českého rozhlasu.  O životě za polárním kruhem nám bude v klidu a teple domova vyprávět slavný cestovatel Jan Eskymo Welzl. Martin Růžek čte vybrané kapitolky z knížky J. Golombka a E. Valenty „Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě“. Narodil se před kulatou řádkou let v Zábřehu na Moravě a ke slávě mu pomohly Lidovky. Jan Eskymo Welzl, nejslavnější český dobrodruh, Eskymáky zvolený jako náčelník a nejvyšší soudce Novosibiřských ostrovů.

Když po první světové válce Welzl ztroskotá u San Francisca, neví o existenci Československa, jehož občanem úředně je. Netuší ani o existenci Sovětského svazu, na jehož území leží jeho Nová Sibiř. Proto ho Američané posílají šupem do Evropy. A tady se odvíjí příběh dobrodruha, novinářů a sázky na důvěru.

Pozn.: Růžkův osobní scénář uchován v Národním archívu ČR.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)