Z pamětí morticiáře (1980)

Příběhy sotva uvěřitelné leč zažité doktorem metafonie, profesorem parafonie, nezadržitelným osmdesátníkem Otakarem Nováčkem, emeritním pohřebním řečníkem a ceremoniářem. Připravil Vladimír Fux. Hraje Kapela z muzea a přidružená symfonická tělesa. Režie Eva Skopalová.

Účinkují Jaroslav Dufek, Ladislav Lakomý, Jiří Tomek a Přemysl Matula.

Nastudovalo Brno v roce 1980. Premiéra 31. 12. 1980 (Vltava, 15:05 – 15:35 h.).

Pozn.: PhDr. Otakar Nováček (* 6.1.1901 Brno, Husovice – † 5.1.1986 Brno) – muzikolog, publicista a prozaik, autor prací o brněnském hantecu. Navštěvoval hodiny fonetiky u Leoše Janáčka na brněnské pobočce mistrovské školy pražské konzervatoře. Na FF MU byli jeho učiteli Vladimír Helfert, Otakar Zich.
Zabýval se logopedií. Studoval brněnskou plotnu (tzn. spodinu) přímo v jejím prostředí a také z policejních a soudních záznamů. Publikoval v časopisech Opus Musicum, Hudební rozhledy, Smetana, Cesta, Host, Salon aj. Byl vydavatelem edice On, která obsahovala překlady z francouzštiny a jeho práce. Redigoval měsíčník Hantýrka, literárně-vědeckou revue pro studium argotu, slangu a řeči lidové vůbec (1935/1936), kterého vyšlo pět čísel. (zdroj)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)