Jihočeši – Hrst křížal na prahu Betléma (2012)

Půlhodinka o Františku Xaveru Halašovi, autorovi básnických sbírek Taciturna, Strašín nebo Po dni den, překladateli polských básníků Jana Tweardovwského a Anny Kamienňské.  Hovoří František Halaš, který zároveň působí jako katolický kněz, správce farnosti v Hluboké nad Vltavou. Připravil Filip Černý.

Halašovy verše recituje Jan Dvořák.

Natočil ČRo České Budějovice v roce 2012. Premiéra 24. 12. 2012 (ČRo České Budějovice, 18:30 h.; 24 min.).

Lit.: Černý, Filip: Jihočeši – básník František Xaver Halaš. In web ČRo České Budějovice, prosinec 2012 (článek). – Cit.: Básník František Xaver Halaš to má se svým jménem komplikované. Ať ho zadáte do jakéhokoliv internetového vyhledávače, tak vám vyjedou odkazy na klasika české poezie Františka Halase nebo jeho syna, diplomata Františka Xavera Halase.  A když už se na webu konečně proklikáte k tomu správnému Halašovi, tak se dozvíte, že jde o citlivého moravského básníka. Ta citlivost sedí, Morava ovšem nikoliv. František Halaš je rodákem ze Sestrouně na Sedlčansku, na pomezí středních a jižních Čech. Jde o kraj, který jako by odjakživa lákal literáty a umělce. Na prázdniny sem jezdil mladý Karel Hynek Mácha, na zámku v nedalekých Vrchotových Janovicích Sidonie Nádherná hostila Karla Čapka, Karla Krause a spoustu dalších. A přímo ze Sestrouně pochází i současná nadějná spisovatelka Míša Burdová, autorka fantasy trilogie Poselství jednorožců.  Není tedy divu, že s kořeny v takovém kraji se Františkovi Xaveru Halašovi dobře básní, chtělo by se říci. Každopádně jeho tvorba snese srovnání s těmi nejlepšími moderními českými básníky. „Úlek listu/ klid stromu/ stébelná štíhlost/ Zřásněný déšť/ bude brebentit“ píše básník na úvod své poslední sbírky, věnované rodnému kraji.  Františka Xavera Halaše jinak můžete potkat v kostele v Hluboké nad Vltavou. Působí tam totiž jako katolický kněz, a tak v mnohém připomíná řadu svých předchůdců, kteří se věnovali duchovenské a literární činnosti. Takový byl třeba jeden z prvních obrozenců Bernard Bolzano, konec konců i on se kdysi mihl na Sedlčansku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)