Z české literární kritiky : Bedřich Václavek, průkopník socialistického realismu (1987)

Připravili Štěpán Vlašín a Svatava Růžičková. Režie Jaromír Ostrý.

Účinkují Aranka Lapešová, Jiří Brož, Jaroslav Dufek a Jiří Dušek.

Nastudoval Čs. rozhlas Brno v roce 1987.

Lit.: Svačina, Jan: 3 x o Bedřichu Václavkovi. In Scéna 4/1987, s. 5 (recenze). – Cit.: Rozhlasové a televizní pořady věnované osudům a odkazu významných osobností našeho národa se navzájem mnohdy výrazně liší svým pojetím, úrovní i vyzněním. Různý je často i sám smysl a účel jejich uvedení a rozdílný bývá i výsledný efekt jakého ten který pořad u svých adresátů nakonec skutečně dosáhne. Prakticky jsme se o tom mohli přesvědčit začátkem letošního roku, kdy v rozmezí jednoho týdne uvedly rozhlas a televize u příležitosti nedožitých devadesátin Bedřicha Václavka hned tři tituly inspirované životem a dílem tohoto významného představitele levicové kultury meziválečného období.

Poněkud výjimečné postavení, vyplývající především ze specifičtějšího zaměření díla, mělo setkání s osobností Bedřicha Václavka, které pro posluchače stanice Vltava připravilo brněnské rozhlasové studio. Půlhodinové pásmo o životě a díle tohoto průkopníka socialistického realismu (uváděné pod názvem Z ČESKÉ LITERÁRNÍ KRITIKY) bylo zároveň první částí třídílného cyklu o význačných představitelích české marxisticky orientované literární kritiky. (Vedle Václavka představil cyklus postupně i J. Fučíka a K. Konráda.)

Přes výraznější didaktické zaměření pořadu akcentujícího logicky spíš význam Václavkova díla, nevznikla suchopárná a nezáživná přednáška, ale poutavý portrét člověka a doby. Podstatnou zásluhu na tom měli Š. Vlašín a S. Růžičková, kterým se Václavkovy postřehy, úvahy a názory, mnohdy až překvapující svou životností, aktuálností a inspirativností, podařilo nenásilně doplnit významnými fakty z Václavkova života a to vše zakomponovat do specificky rozhlasového celku s potřebným spádem a vnitřní gradací. Výsledek, jakého ve spolupráci s ostatními tvůrci dosáhli, pak splnil úkol, který podobná rozhlasová pásma mají — v mezích možností poskytl solidní základní informaci, která se může stát inspirací posluchačova hlubšího zájmu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)