Nejsmutnější kapela na světě (2008)

László Darvasi. Překlad Milan Navrátil.  Hudbu složil Richard Mlynář. Hrají Lukáš Weiss (trubka), Kateřina Sklenářová (zpěv), Richard Mlynář (klavír). Zvuk, střih a mastering Zdeněk Slavotínek. Obálka Jiří Franta. Design Ondřej Fučík. Fotografie interpreta Zdeněk Slavotínek. Produkce Karlík a Pepík. Režie Michal Bureš.

Čte Filip Čapka.

Nahrálo vydavatelství Tympanum ve spolupráci s Maďarským kulturním střediskem v Praze v březnu 2008 ve studiu Bystrouška. Postprodukce ve studiích Českého rozhlasu Olomouc. Vydalo Tympanum 24. 4. 2008 (1 CD, EAN 8594072270147, 2 hod. 14 min.).

Pozn.: Jeden z nejlepších současných maďarských spisovatelů, v této knize povídek vytváří svět plný okrajových, temných a symbolických postav, jakoby vzešlých z legend.
Výchozí realistická situace je postupně zaplavena podivností a surrealistickými obrazy v tak plastické inscenaci, že se do ní ponoříme jako do barevného a neklidného hemžení života.
I přes svou zdánlivou nadčasovost evokují tyto povídky stav východních zemí během posledních desetiletí: zničené komunity, bytosti ztracené v čase, převrácená realita.
(anotace) – Audiokniha vychází v rámci projektu Visegrad BookMarks s laskavým přispěním Mezinárodního visegrádského fondu.

CD obsahuje tyto povídky:

1. Růže z Veinhagenu (40:49)
2. Vnuk Kutuzova (29:25)
3. Nejsmutnější kapela na světě (34:07)
4. Na hoře (24:24)
5. Exhumace (5:04)

László Darvasi (1962)

Je jedním z nejuniverzálnějších současných maďarských spisovatelů a jeden z nejznámějších autorů své generace. Kromě prózy, především povídek, je známý i jako básník a autor divadelních her. Vystudoval pedagogickou fakultu v Szegedu – důležitém městě v jeho dalším životě i práci. Spolupracuje s četnými literárními a kulturními periodiky: v letech 1990-1998 působil jako redaktor szegedského kulturního časopisu Pompeji, od roku 1993 je stálým spolupracovníkem nejvýznamnějšího literárně-politického týdeníku Élet és Irodalom (Život a literatura), v němž publikuje pod pseudonymem Ernő Szív. Za tuto knihu povídek obdržel Book of the Year Prize ’96.

Filip Čapka (1974)

pochází z velké herecké rodiny, herectví vystudoval na JAMU v Brně. Dnes vystupuje v Divadle Bez zábradlí v představeních Cikáni jdou do nebe, Když tančila, Cesta dlouhým dnem do noci, Tango a Marathon. Je nositelem ceny Thálie 2004 pro mladého činoherce do 33 let, mj. za roli Buči ve zmíněném muzikálu Cikáni jdou do nebe. Hrál v televizním seriálu Poslední sezona (2006) role Michelangela a ve filmu Restart (2005).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hudbu složil Richard Mlynář. Hrají Lukáš Weiss (trubka), Kateřina Sklenářová (zpěv), Richard Mlynář (klavír). Zvuk, střih a mastering Zdeněk Slavotínek. Obálka Jiří Franta. Design Ondřej Fučík. Fotografie interpreta Zdeněk Slavotínek. Produkce Karlík a Pepík.

Nahrálo vydavatelství Tympanum ve spolupráci s Maďarským kulturním střediskem v Praze v březnu 2008 ve studiu Bystrouška. Postprodukce ve studiích Českého rozhlasu Olomouc. Vydalo Tympanum 24. 4. 2008 (1 CD, EAN 8594072270147, 2 hod. 14 min.).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)