Nešpory (1993)

Ed McBain. Detektivní román z prostředí 87. revíru, kde detektiv Carella řeší zákeřnou vraždu mladého katolického kněze na velkoměstské periferii. Překlad A. Maxová.

Načetl Petr Rychlý.

Vydala Knihovna a tiskárna pro nevidomé Karla Emanuela Macana v roce (8 MC, Z1859, CD mp3, MP1859, 10:33:39).

Pozn.: Drsný příběh detektivky „Nešpory“ začíná jednoho krásného májového večera, kdy je ve své zahradě brutálně zavražděn mladý katolický kněz. Kostel, kde se odehrávají vášnivé satanské mše,je nedaleko a kdosi nakreslil na vrátka farní zahrady rudé znamení Satana. Všude kolem panuje tvrdá rasová nenávist, bují obchod s drogami. Neuznávají se tu zákony, ztroskotávají veškeré naděje.
Detektiv Steve Carella a jeho tým mají před sebou skutečně zapeklitý případ.Šest téměř dokonalých alibi, spoustu matoucích stop a město,kde je korupce, vydírání a smrt na denním pořádku. Snad poprvé ve své kariéře propadají beznaději.
McBainovy Nešpory je nejen vynikající detektivka,ale především věrný,byť nepříliš lichotivý obraz současné Ameriky.

Ed McBain se narodil 15.10.1926 v New Yorku a v roce 1952.Před tím, než bylo McBainovi umožněno vydávat knížky, působil jako učitel, odtud možná jeho vůbec první knížka, která je ze školního prostředí „Džungle před tabulí“. Ani zaměstnání jako obchodník s rybami a literární agent nebylo pro něj to pravé.
V roce 1956 změnil Ed McBain svým prvním románem „Cop Hater“ o 87. revíru a Stevu Carellovi s celou jeho mordpartou tvář detektivní prózy. Všechny další knihy se postupně staly mezinárodními bestsellery a McBain stejně jako jeho postavy legendou.
Svá díla psal pod řadou pseudonymů.Vlastním jménem Salvatore Lombino.„Serióznější“ výtvory zpravidla psal pod jménem Evan Hunter, které později přijal za vlastní. Uznání si vydobyl románem „Džungle před tabulí“ (The Blackboard Jungle) z prostředí americké střední školy. Napsal též scénář k filmu Alfreda Hitchcocka Ptáci (The Birds). Do paměti čtenářů se však nejvíce zapsal pod pseudonymem Ed McBain jako stvořitel kriminálního cyklu 87. revír, v jehož více než pěti desítkách detektivních románů zachycuje příběhy policisty Steva Carelly a jeho kolegů ze smyšleného amerického velkoměsta Isoly, nápadně se podobajícího autorovu rodnému New Yorku. Dále je třeba připomenout jeho detektivky s hlavním hrdinou advokátem Matthew Hopem, které také došly velkého čtenářského uznání. McBainovy detektivky vynikají faktografickým realismem, vypravěčskou lehkostí a pozorovatelským talentem s nimiž autor vykresluje množství figurek svého velkoměstského panoptika. Některé jeho romány byly použity jako předlohy detektivních seriálů (např. Colombo). Jeho dalšími autorskými pseudonymy byly Hunt Collins, Ezra Hannon, Richard Marsten, John Abbot a Curt Cannon.
McBain říkal, že se snaží psát každý všední den od 10 do 6 hodin večer, tedy asi osm stránek denně.
McBainovy knihy jsou psány velmi živým, energickým způsobem. Jsou pro něj typické dlouhé dialogy, třeba i na celé stránky, což přispívá pouze k tomu, že nemáte absolutně žádný zájem od knížky odcházet. McBainovy knihy nejsou „velké romány“. Neznamená to však, že knížky by byly napsány lacinně. Text je psán současnou mluvou, přesto se slang vyskytuje minimálně. Hnus se střídá s humorem a tak jsou vám hrdinové a knížka jako celek velmi blízcí.
Dílo McBaina je velmi pestré.Napsal pod různými pseudonimy mnoho románů,knih pro děti,televizních her,scénářů,povídek a samozřejmě i vlastní autobiografii.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)