Radovanovy radovánky 1 (1995, 1998, 2012)

Zdeněk Svěrák. Hudba Jiří Kolafa. Režie Jan Fuchs.

Účinkuje Zdeněk Svěrák.

Nahráno 21. až 24. března 1995 v R + R Studiu v Praze. Vydal Bonton Music v roce 1995 (1 MC, 71 0271-4, 84:12). Reedice B&M Music v roce 1998 (2 CD, 0064-2, 2 MC, 0064-4, 74 min.). Další reedice Supraphon 24. 8. 2012 – 4CD Zdeněk Svěrák – Pohádky.

Obsah: CD 1 – 1. Jak se hadici narodily děti a jak je Radovan zachránil, 2. Jak Radovan s Kateřinkou vymysleli psí ukolébavku, 3. Jak vyzrát na motýly; CD 2 – 4. O veliké mlze, 5. Jak šel Radovan s tatínkem na jmelí, 6. Jak byl venku pořádný samec.

Pozn.: Pohádky jsou samostatnými příběhy vnímavého chlapečka Radovana, který se ve skutečnosti vůbec nejmenuje Radovan, ale Bohoušek. Není se čemu divit, Zdeněk Svěrák není jen tak ledajaký spisovatel. Scénárista Járy Cimrmana ani nemůže být. Fádnost a nudnost nemá v popisu práce ani v povaze.
Kdyby šlo Radovánky specifikovat jednou větou (což samozřejmě nelze), bylo by to nějak takhle: milé, něžné, zábavné a veselé, bez prvků přehnané agresivity či násilí a současně výchovné a poučné. Nicméně tak jednoduché to samozřejmě není a Radovanovy radovánky si zaslouží mnohem větší pozornost, než jednu jedinou větu.
Malý Radovan prožívá na zahradě u domu tolik dobrodružství, že se nenudí ani v obyčejném odpoledni. Ve Svěrákových příbězích se neustále něco děje. Hrábě mluví, konve přejí dobré ráno a zlý výrostek Hugo, jak nazval Zdeněk Svěrák zlobivého kluka ze sousedství, neustále tropí nějaké vylomeniny. Zato Radovan je hodný, milý a poslušný chlapec, který se neustále z něčeho raduje, prostě dítě, jaké by chtěl mít doma každý rodič. Nenásilnou a nenápadnou formou Zdeněk Svěrák ukazuje dětem naprosto jasnou linii mezi tím, co je správné a tím, co není. A přesto v pohádkách žádné poučování a vychovávání na první pohled vůbec nenajdete. Nejsou třeba žádné spolknuté babičky a Karkulky, unesený Budulínek, ani zakletá princezna, aby bylo z příběhů jasné, kdo stojí na které pomyslné černobílé straně světa. Ale ony tam snad ani ty černé strany vůbec nejsou.
Radovanovy radovánky jsou příběhy ze života obyčejné rodiny s obyčejným klukem, ale neobyčejně dobře a nápaditě zpracované do pohádkového kabátu. Originální styl Zdeňka Svěráka, s jeho nenapodobitelným humorem, známým z jeho divadelních představení a scénářů, je i v Radovanových radovánkách nespornou devizou.
Ilustrace do obou knižek poskytl Zdeněk Smetana, který je podepsán také pod dalšími známými Večerníčky, Malou čarodějnicí , Rákosníčkem či Křemílkem a Vochomůrkou. Knížka má pevné desky a dostatečně velká písmenka i pro právě začínající čtenáře a je bohatě ilustrovaná.
Již v roce 1986 byly Radovanovy radovánky námětem pro Večerníčky, namluvil je tehdy Luděk Sobota
. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)