Strašidelné pověsti z plzeňského kraje (2004)

Strasidelne povesti 2004David Haták. Zpívané a zdramatizované pověsti z Plzně, Nýrska, Kašperských Hor a Stříbra. Hudba Petr „Déma“ Škabrada a Michal Röhrich, hrají autoři aka duo Démophobia.  Producent Jiří Sláma. Mastering Přemysl Haas.
Režie David Haták.

Účinkují Petra Jarošová, Sabina Kočová, Marcela Havlová, Dan Ulč, David Haták a další členové souboru Ludvíci.

Nahráno ve studiu ExAvik (2004, 1994) a PyHa Plzeň (2001). Vydalo nakladatelství AVIK v roce 2004 (1 CD, AV-023304-2, 66:06).

Obsah: 1. 102 metrů 3:14 – 2. Jak pekař odešel z vlastního pohřbu 3:52 – 3. Lotrovskej vocet 10:05 – 4. Legenda o lochotínském poustevníkovi 3:40 – 5. O skřítkovi Pivovárečníkovi 6:39 – 6. Balada o pošahaném andělíčkovi 4:20 – 7. O chudém ševci a zlaté koze 9:36 – 8. Legenda o Bártovi 3:13 – 9. Postelový horor 8:22 – 10. Chytrý mnich ve františkánském kostele 2:33 – 11. Trápení formanů 7:54 – 12. Mystická plzeň 2:40.

Lit.: Gardavský, Vladimír: Demophobia straší spolu s Ludvíky. In Plzeňský kulturní přehled Kultura, duben 2005, též web Divadla Dialog (recenze). – Cit.: Když se producent Jiří Sláma rozhodl vydat v hudebním vydavatelství AVIK nahrávky folkového dua Démophobia Stašidelné pověsti z plzeňského kraje, přizval ke spolupráci i divadelní soubor Ludvíci. A zatímco si Petr „Déma“ Škabrada a Michal Röhrich připravili k „zakonzervování“ šest strašidelných balad či zhuděbněných legend, David Haták pro Ludvíky z různých zdrojů přepsal a se souborem také nastudoval stejný počet příběhů údajně se v dávných dobách seběhnuvších nejen v samotné Plzni, ale také ve Stříbře, Nýrsku či Kašperských Horách. Po úspěšném slavnostním křtu zmíněného CD v plzeňském divadle Čas se tvůrci šťastně rozhodli vizualizaci alba zafixovat i ve scénické podobě a obohatit jí stávající repertoár plzeňského Divadla Dialog.
Osou živého vystoupení se zcela poprávu stal koncert osvědčené plzeňské písničkářské dvojice vrchovatě zúročující čas dosavadní tvůrčí spolupráce. Rozepisovat se o muzikálním cítění, interpretační jistotě, osobním šarmu a jemném humoru obou členů Démophobie by bylo nošením dříví do lesa. Oproti albu představují „na živo“ svoji tvorbu v míře více než dvojnásobné.
I Ludvíci uchystali jako bonus vizualizaci pověsti O lakotě a štědrosti andělské, která už se na album „nevešla“. Poutavý děj jednotlivých příběhů, zabydlených rázovitými postavami i nadpřirozenými bytostmi a vyjevujících nezištnou lásku i lidskou závist a zlobu, neztvárnil režisér David Haták vyloženě divadelně, jak kdysi se souborem inscenoval obdobně laděné Nezbedné pověsti Václava Čtvrtka, ale pouze jevištně „vizualizoval“ nahlédnutí do divadelní a zvukařské kuchyně při přípravě nahrávky s poutavým odtajněním původu nejrůznějších zvuků a ruchů. O to více se musela uplatnit mluvní tvárnost Petry Jarošové, Sabiny Kočové, Marcely Havlové, Dana Ulče, Davida Hatáka a dalších. Petra Jarošová, jinak oblíbená moderátorka nejmenovaného plzeňského komerčního rádia, celý pořad slovem provázela v jemné parodii svojí profese. Znovu se ukázalo, že parodii si může s úspěchem dovolit pouze ten, kdo sám zesměšňovanou činnost ovládá lépe než jiní.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)