Večer s Jiřinou Bohdalovou (1981)

Vybrala a sestavila Jaroslava Kopecká. Zvuk a mixáž Jiří Bartoš. Střih Ivan Mikota. Sleevenote Jaroslava Kopecká, 1981. Cover design Emil Zavadil, 1981. Cover photo Štěpán Aussenberg, 1981. Odpovědná redaktorka obalu Jana Řehořová. Režie Jiří Šrámek.

Účinkuje Jiřina Bohdalová.

Nahráno 12. dubna 1981 za účasti obecenstva v pražském Divadle hudby. Vydal Supraphon v roce 1981 (1 LP, 37:10 a 38:48).

Pozn.: Po celý rok 1978 jsem týden co týden odevzdávala v redakci humoristického týdeníku Dikobraz „Malé historky Jiřiny Bohdalové“, kratičké příběhy z jejího soukromého i uměleckého života. Bylo to napínavé. A také veselé. Do textů se mi nevešla její spontánnost, nezachytila jsem vždy a přesně to, jak mluví, jaká volí slova, jakou kadenci, pomlku, hlas… To všechno psané slovo zkrátka nezvládne, ať se snaží sebe víc. U Jiřiny Bohdalové jsem to vždy spatřovala jako křivdu mateřského jazyka na ní.

Poslouchala jsem Jiřinu Bohdalovou vždy se zaujetím, protože ona si zaujetí posluchače dokáže zjednat. Umí vyprávět a umí své příběhy vidět vesele. Ve zcela běžné příhodě rázem objeví zrnko legrace, které zaseje a nechá vzklíčit. Vypráví strašně ráda, a když má publikum, je ve svém živlu. Své příběhy ze života zároveň i hraje, a to tím lépe, čím přibývá smíchu a množství posluchačů. Protože je to herečka dobrá, přibývá obého. Když zaujatě vypráví, strašlivě se naběhá, vyskakuje z místa a zase si sedá, křičí, chytá člověka za ruku a vrhá se mu do náručí, zapaluje si jeho cigaretu, odlož ji a zase ji hledá, stihne se zdravit s několika známými a navíc zjistit, že sousedka od vedlejšího stolu má roztomilou vadu řeči… Když má příležitost, ještě si při tom všem stačí vyřídit telefon. Takové to tedy všechno bylo, když jsem její příběhy zapisovala. Mnohokrát mě napadlo, že originální podání Jiřiny Bohdalové by bylo daleko zajímavější než výpověď písemná. A tak se tedy zrodila tato deska. Má tu výhodu, že ji můžete poslouchat, ale zároveň si třeba uvařit kafe, zapálil si cigaretu, trochu se proběhnout po bytě a třeba se i někomu vrhnout do náruče… Pak můžete mít dokonalou iluzi, že je Jiřina Bohdalová u vás doma. (Jaroslava Kopecká, sleevenote)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)