Případ pohřešovaného (2016)

15392889_10207856107136420_1904793846918663284_oDror Mišani. Překlad Jindřich Vacek. Režie a zvuk Miloš Vrána.

Čte Aleš Procházka.

Natočeno 2016. Vydala Audiotéka 14. 12. 2016 (MP3, celková délka 10 hodin 24 minut).

Pozn.: V izraelském Cholunu, v poklidném prostředí se nedějí žádné velké zločiny. A tak i další případ pohřešovaného, šestnáctiletého Ofera Šarabiho, vypadá z počátku jednoduše. Za pár dní se zase vrátí domů a všechno bude jako dříve. Slušný kluk, žádné problémy, nikdo nic neví. Domů se chlapec nevrátil a tak nezbývá nic jiného než vyhlásit po mladíkovi pátrání. A i přes veškerou snahu vyšetřovatelů se v případu nedaří nijak postoupit kupředu. Pomoc s hledáním nabízí učitel ztraceného chlapce. Je to cesta k vyřešení případu?

Dror Mišani (* 1975)
Izraelský literární vědec, editor a překladatel z francouzštiny, vydal svůj první román teprve v roce 2011, ale jeho hvězda začala stoupat vzhůru velmi rychle. Jeho prvotina už byla přeložena do zhruba patnácti jazyků (další překlady se chystají), ocitla se na předních místech žebříčků nejúspěšnějších kriminálních románů a její autor získal své první ceny (ve Švédsku, Itálii). Zároveň se chystají první překlady jeho druhého románu. Tento úspěch jistě není náhodný – jako literární vědec se Dror Mišani zaměřil na historii detektivního románu, se kterým se důkladně seznámil teoreticky, takže v jeho vlastní knize se mu podařilo přijít s novými prvky v podobě nečekaných zvratů a neobvyklých řešení. Za zmínku stojí okolnosti, za jakých jeho první román vznikl: když Mišaniho manželka přednášela na univerzitě v Cambridgi, pracoval Mišani na své dizertační práci, ale místo ní napsal román.

Aleš Procházka (* 1963)
Herec a dabér narozený v Praze, absolvent DAMU. V letech 1986–1988 působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a později hostoval v Činoherním klubu Praha a v Městském divadle v Kolíně. V letech 1990–2006 byl v angažmá v Divadle pod Palmovkou. Díky svému hlasovému projevu patří již několik let mezi přední české dabéry. Jeho hlasem promlouvají např. Tom Kranich (seriál Kobra 11), agent Cooper (kultovní seriál Twin Peaks), Tom Hanks (Zachraňte vojína Ryana, Terminál, Andělé a démoni), John Cusack (Zlatíčka pro každého) a mnoho dalších. Na poli audioknih není Aleš Procházka také žádným nováčkem. Svůj hlas propůjčil titulům o Sherlockovi Holmesovi a sérii Pán prstenů.

Lit.: Mlok: Tak trochu jiná detektivka z Blízkého východu. In web Mlok Cestovatel, 19. 1. 2017 (recenze audioknihy Případ pohřešovaného). – Cit.:  Jestli máte pocit, že v Izraeli se detektivní romány nepíší, protože jste ještě nikdy nečetli žádnou detektivku od izraelského autora, tak rozhodně nejste daleko od pravdy. Tímto faktem vlastně začíná i samotný detektivní příběh Případ pohřešovaného od izraelského spisovatele Dror Mišaniho. Jeho hlavní hrdina policejní vyšetřovatel Avraham Avraham hned v úvodu knihy vyděšené matce, která pohřešuje svého syna, vysvětluje, že ztracený Ofer Šarabi se určitě za den dva vrátí domů, protože v Izraeli se žádné krvavé zločiny nedějí a tedy ani není o čem psát detektivky.

Jenomže pohřešovaný Ofer se domů nevrátí ani po dvou týdnech a tak je všem jasné, že tenhle případ pohřešovaného nedopadne úplně dobře. Navíc, do vyšetřování se neustále plete trochu slizký učitel angličtiny Zeev Avni, jehož role v celé záhadě po dlouhou dobu není moc jasná vyšetřovatelům ani čtenářům, ale všichni ho podezírají z něčeho dost nepěkného.

Případ pohřešovaného mě bavil hned ze dvou důvodů. Izrael je mojí silnou srdeční záležitostí. Tam totiž už více než před dvaceti lety vznikla moje láska k cestování a fascinace cizími kulturami. Takže, cokoliv je jakkoliv spojeno s Izraelem, tak si mě bezpodmínečně získá.

Kromě tohoto iracionálního důvodu mě ale Případ pohřešovaného zaujal i proto, že to je tak trochu jiná detektivka. Za celou knihu se zde nesetkáte ani s jednou mrtvolou. Po té, co jsem ve Čtvrté oběti Petera Maye musela přeskakovat strany a strany popisující pitvu spáleného těla, si vážím každé detektivky, která se nesnaží šokovat zrůdností vyšetřovaného zločinu, ale dokáže zaujmout jinými způsoby.

A to se Dror Mišanimu, myslím, daří dost dobře. Vždycky jsem ráda, když čtu detektivku, která mě dokáže překvapit a ve které nedokáži předvídat vývoj děje. V tomhle směru je Případ pohřešovaného dost tvrdým oříškem i pro ty nejzkušenější detektivkové čtenáře. V této knize je totiž úplně všechno tak nějak jinak. Vyšetřovatelé zde nezatýkají jednoho podezřelého za druhým, není zde zákeřný zločinec ztělesňující čisté zlo a dokonce zde vyšetřovatelé nenacházejí ani žádné symbolické vzkazy, které by jim případný vrah zanechával a hrál si s nimi tak na kočku a myš. Snad jenom Avraham Avraham je stejně osamělý a depresivní jako jeho severští kolegové.

Jediné, co bych Případu pohřešovaného vytkla, je přílišná rozvleklost. Obzvlášť kapitoly věnované učiteli Zeevovi Avnimu by si zasloužily zkrácení. Tato postava mně byla abnormálně nesympatická a tak jsem nebyla dvakrát nadšená z toho, že snad padesát procent knihy je věnovaných rozboru Zeevových chorobných myšlenek.

Pokud jde o zvukovou stránku audioknihy, tak Audiotéka má ode mě zase obrovskou pochvalu za to, že kniha není ochuzená o zvukové předěly. Po té, co jsem poslechla pár knih z dílny Audiotéky skládající se čistě z mluveného slova, jsem moc ráda, že se začalo nahrávat i s hudbou. Tak jako tištěná kniha má nějakou grafiku a snaží se čtenáře zaujmout i vizuálně, tak i audiokniha by se měla snažit zaujmout něčím víc než jenom samotným obsahem audioknihy. Kdybych si měla vizuálně představit knihy nahrané přímo Audiotékou, tak do nedávna to byly pouze stohy listů popsané tím nejobyčejnějším písmem, jakým se vyznačují staré psací stroje. Teď ale konečně tituly, pod kterými je audiotéka podepsaná, dostávají nějaký konkrétní vzhled a já z toho mám velkou radost.

Lit.: Macháček, Tomáš: Případ tápajícího detektiva. In web Naposlech.cz, 13. 2. 2017 (recenze). – Cit.: V izraelském Cholonu, šedivém předměstí Tel Avivu, přijde na policejní stanici matka ohlásit, že se její šestnáctiletý syn Ofer nevrátil domů. S mladíkem doposud nebyly žádné problémy, a proto přítomný detektiv Avraham Avraham ženu uklidňuje, že se chlapec brzy vrátí sám. Jak však dny plynou a Ofer se stále pohřešuje, musí policie chtě nechtě spustit pátrání. Ani sami vyšetřovatelé však netuší, kde začít, a co vlastně hledat. Mají pátrat po skrývajícím se chlapci, nebo po jeho mrtvém těle? Když už se zdá, že se není v případu čeho chytit, objeví se na scéně podivínský Oferův učitel, Ze’ev Avni, který chce být vyšetřování za každou cenu přítomen. Co o chlapci ví?

Jméno izraelského autora Drora Mišaniho, jenž za svou prvotinu Případ pohřešovaného stihl během tří let posbírat řadu literárních cen, je u nás prakticky neznámé. Mišani se sám navíc považuje spíše za literárního vědce, kterého k napsání vlastní detektivky motivoval blízký vztah k tomuto žánru. Kdo by v jeho knize čekal akci, postupně se vršící kupu mrtvol a tajuplné symboly, které po sobě vrah zanechává, byl by na špatné adrese. Právě autorův teoretický základ a vztah k literatuře se nejvíce odráží na pozvolném stylu vyprávění, ve kterém nehrají roli šokující momenty, ale psychologie postav a intenzivní vhled do života Evropanům vzdálené společnosti.

Stejně jako dnes populární severští hrdinové, má i detektiv Avi Avraham také trochu rozházený osobní život. Na rozdíl od nich však ani zdaleka není neomylným superhrdinou. Vyšetřování se mu příliš nedaří posunout ke zdárnému výsledku, drží se svých postupů a teorií, zatímco přístup jeho kolegů zřejmě přináší více ovoce. Pro Aviho je pátrání nikoliv zběsilou honbou za pachatelem, ale mapováním osobností podezřelých, svědků i samotné oběti. Myslí si, že zločin mívá hluboké kořeny a je často osobní tragédií nejen pro pozůstalé, ale i samotné pachatele a jejich blízké.

Pro posluchače připravila Případ pohřešovaného jako audioknihu Audiotéka. Pod režijním vedením Miloše Vrány se svým hlasem o příjemný posluchačský zážitek postaral herec Aleš Procházka. Práce s mikrofonem je pro něj takřka rutinou, v rozhlase i při četbě audioknižních detektivek není žádným nováčkem. Ačkoliv Audiotéka často volí neoposlouchané hlasy, právě u takto nezvykle střižené detektivky je zkušený interpret vítanou pomocí. Kromě známého hlasu totiž udržuje posluchačovu pozornost po dlouhou dobu jenom nezodpovězená otázka, co se s pohřešovaným chlapcem doopravdy stalo. Naštěstí se tvůrcům podařilo zaujmout i bez toho, aby v knize musely být drastické scény a zběsilé tempo, které by navíc Aleši Procházkovi snad ani neseděly.

Úvodem a závěrem nahrávky se nese rozsáhlá orchestrální melodie, rámující jinak takřka čistou četbu. Její kapitoly jinak dělí pouze krátký předěl, který se bohužel beze změny opakuje a svým motivem s laděním knihy příliš nesouzní. Alespoň se však dnes už v Audiotéce hudby nebojí.

Případ pohřešovaného nejspíše nezaujme ty, kteří hledají akční příběh plný napětí a násilí. Mnohem lépe funguje jako studie života na Blízkém východě, zaměřená na jeho temnější stránky. Jde o pozoruhodné dílo, psychologický román s kriminálním motivem. Překvapuje jednoduchou přímočarostí zápletky, zasazenou do nezvyklé konstrukce zvláštních charakterů postav. Detektivek, v nichž sám autor přiznává vyšetřovatelovy chyby a nedělá z něj nepřirozenou karikaturu, příliš není. I když ani tady si autor neodpustil trochu výstřední momenty, zejména postavu učitele Ze’eva, působí nová detektivka uvěřitelně a svěže. A v načtení Alešem Procházkou se i dobře poslouchá.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)