Vtáčí kráľ (Ptačí král, 2001)

Vtaci kral 2001Pavol Dobšinský. Dramatizované pohádky. Dramatizace Maja Glasnerová. Dramaturgie Elena Matulayová. Výběr hudby Roman Žiaran. Zvuková režie Ing. Peter Daniška. Výtvarný návrh Miroslav Regitko. Režie Ľuba Vančíková.

Osoby a obsazení (Vtáčí kráľ): rozprávač (Štefan Kvietik), mládenec (Richard Stanke), vtáčí kráľ (Jozef Šimonovič), havran (Dušan Kaprálik), škovránok (Natália Blahová), richtár (Bronislav Križan) a richtárka (Eva Žilineková).

Osoby a obsazení (Traja zhavranení bratia): rozprávač (Štefan Kvietik), Anička (Petra Kolevská), Jakub dieťa (Michal Domonkoš), Jakub mládenec (Miroslav Trnavský), Juraj dieťa (Ondrík Kaprálik), Juraj mládenec (Martin Kaprálik), Janko dieťa (Felix Dacej), Janko mládenec (Jozef Domonkoš), mamka (Viera Richterová), otec (Ján Kramár), kráľ (Maroš Kramár), Jolana (Ina Gogálová), vedomkyňa (Eva Rysová) a komorník (Ján Kramár).

Vydal A.L.I. Bratislava jako přílohu časopisu Macko Pusík 7/2001 (1 CD). Reedice A.L.I. Bratislava v roce 2001 v edici Z rozprávky do rozprávky č. 22 (1 CD, SPA 0022-2, 42:34).

Pozn.: Verili by ste, že obyčajný havran môže zožrať celého vola? Presne to sa totiž stalo istému statočnému mládencovi, keď so svojím volom oral pole. No keďže tento mládenec bol nielen statočný, ale aj veľmi odvážny, vydal sa havrana hľadať. Putoval veľa dní a nocí, až sa dostal k samotnému Vtáčiemu kráľovi. Ten svojmu sluhovi havranovi prikáže, aby dal mládencovi za vola všetko, čo si len zapýta. Mládenec si na radu škovránka vyberie starý ošúchaný mlynček. Nebol to však hocaký mlynček….

Kde bolo, tam bolo, boli raz traja bratia, ktorí sa stále len hašterili. Dokonca aj k vlastnej matke sa správali neúctivo. Tá ich jedného dňa v zlosti prekľaje. Od tej chvíle je im súdené lietať svetom v havranej podobe a len na noc môžu opäť nadobudnúť ľudskú tvár. Boli by takto lietali hádam až do súdneho dňa, keby ich neprišla oslobodiť sestrička Anička, ktorá pre ich záchranu zloží ročný sľub mlčanlivosti. (anotace vydavatele)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)