Zkurvenej příběh (2017)

Zkurvenej pribeh 2017Bernard Minier. Detektivní příběh. Překlad Jiří Žák. Cover Michal Pawlowski. Hudba, zvuk, mix a mastering Jan Zahradník.

Čtou Pavel Rímský a Prokop Rímský.

Natočeno 2017. Vydal XYZ ve společnosti Albatros Media 1. 6. 2017 (1 CD mp3, EAN 8594050423251, 18 hod. 19 min.).

Pozn.: V románu Zkurvenej příběh Bernard Minier potvrzuje své mistrovství a definitivní členství v exkluzivního klubu velkých spisovatelů detektivek, thrillerů a jiných kriminálních románů. Opouští tentokrát Martina Servaze, Toulouse i Pyreneje a vezme čtenáře na sever od Seattlu, kde se táhne řetězec jen trajektem přístupných ostrovů, tři sta šedesát dní v roce obklopených mlhou, kde každý zná každého. Na jednom z nich – Glass Islandu – žije teprve šestnáctiletý Henry. Ten se po vraždě jeho přítelkyně dostane do centra pozornosti všech obyvatel, kteří na ostrově žijí. Je právě on pachatelem vraždy? Minier se vrhá do světa, který je nebezpečnější, než jsme tušili, a kde soukromí je jen iluze. Své vyprávění tentokrát opírá o napínavý a temný, zkurvený příběh. (anotace vydavatele)

Les a mlha kam se podíváš. Místo, kde každý zná každého a kde soukromí je jenom iluze. To je malý ostrov Glass Island, kde žije šestnáctiletý Henry a kde byla zavražděná jeho přítelkyně. Kdo je vrahem? Pro obyvatele ostrova se Henry stává hlavním podezřelým a bedlivě ho sledují na každém kroku. Cítí jejich nenávist. Cítí, že chtějí jeho kůži… Jeho svět se stává nebezpečný, temný a pořádně zkurvený.

Lit.: Macháček, Tomáš:  V podezření. In web Naposlech.cz, 7. 8. 2017 (recenze). – Cit.: Francouzského spisovatele Bernarda Miniera znají posluchači jako autora série thrillerů s komisařem Martinem Servazem. Od něj i od rodné Francie si teď na chvíli odskočil a svůj nový román, nazvaný Zkurvenej příběh, dějově zasadil na skupinu ostrovů nedaleko Seattlu. Tady, v atmosféře hlubokých lesů a širých mořských plání, rozehrává příběh šestnáctiletého Henryho, kterému se změnil život toho rána, kdy byla jeho dívka nalezena na pláži mrtvá. Podezření policie i sousedů navíc padlo především na něj. Kromě toho ale zmizela i dívčina matka – měla snad se smrtí své dcery něco společného ona? Zdá se, že na ostrově má mnoho lidí co skrývat.

Zkurvenej příběh se rychle zaryje posluchači pod kůži. Zejména díky tomu, že je většina kapitol vyprávěna v ich-formě přímo Henrym. Postupem času však stále častěji vstupují do hry i kapitoly vyprávěné z pohledu dalších postav, které základní linku obohacují. Na tuto změnu stylu psaní zareagovali při přípravě audioknihy i v Nakladatelství XYZ a namísto Jiřího Žáka, spjatého s Martinem Servazem, pozvali za mikrofon hned dva nové interprety. Jedním z nich je jeden z největších profesionálů v tomto oboru, herec Pavel Rímský, tím druhým se trochu překvapivě stal jeho syn Prokop. Ten kromě několika rozhlasových zkušeností zatím do světa mluveného slova nepronikl. A ačkoliv spočívá tíha většiny četby na něm, ukázalo se, že herecké geny nezapře.

Oproti svému otci disponuje jemnějším hlasem, perfektně padnoucím k dospívajícímu hrdinovi, dokáže s ním navíc pracovat a udržet tak posluchačovu pozornost. Dobře také rozlišuje jednotlivé postavy při dialozích, v delších pasážích udržuje příjemné tempo a vystihuje jím i polohou hlasu atmosféru konkrétních situací. Z plynulého rytmu a přirozené polohy vypadne jen ve chvílích, kdy jsou postavy zoufalé či vyděšené, tato stylizace bohužel trochu tahá za uši. Kapitoly nahlížené očima vedlejších postav zbyly na jeho otce Pavla Rímského, který se sice občas dá unést dramatičností situací, ale jinak je radost jej slyšet právě i v nahrávkách menších hráčů audioknižního trhu, ve kterých se příliš často interpreti první kategorie nevyskytují. Úplný závěr knihy pak sice téměř svádí k protnutí obou narátorů v konečném střetu pomocí zdramatizování dialogů, leč nestalo se tak a party obou protagonistů zůstaly odděleny. I tak ovšem jejich výkon převyšuje Jiřího Žáka z předchozích Minierových knih a kombinace dvou hlasů navíc už ze své podstaty lépe udržuje posluchačovu pozornost.

Bohužel se však najdou i slabší stránky. Kromě samotného příběhu, kterému na konci chybí odpovědi na některé zásadní otázky, zamrzí posluchače především technická kvalita nahrávky. Natáčení probíhalo ve studiích KTN, která jsou zaměřena spíše kvantitativně na produkci audioknih pro nevidomé a krystalicky čistý zvuk není jejich primárním cílem. I s přihlédnutím k tomuto faktu ale je úroveň záznamu podprůměrná a kolísavá. Hlasy jsou zastřené, místy znějí tu jako ze sudu, jinde jakoby promlouvaly zpoza zavřených dveří. Občas přítomné šustění otáčení stránek je proti tomu jen drobností. Výslednému dojmu nepomáhá ani zvolený hudební motiv, protože moderně pojatému příběhu plnému vulgarismů a moderních technologií by slušel mnohem drsnější a tajemnější zvukový doprovod.

Bernard Minier napsal tentokrát spíše dva příběhy v jednom, ačkoliv pro druhý už přes značnou délku knihy nezbylo místo k dovysvětlení všech detailů. Interpretačně není Zkurvenýmu příběhu co vytknout, příběh Henryho je načtený ještě působivější, bohužel jej ale trochu sráží špatná kvalita zvuku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)