Robin (2018)

Robin - CD (Čte Hana Maciuchová) - Zdena FrýbováZdena Frýbová. Příběh hrubosrstého foxteriéra, který dovede svou rodinu pořádně rozhýbat. Mastering Ivan Mikota. Hudba Jakub Přibyl, nahrál autor.

Čte Hana Maciuchová.

Natočeno červen 2018 (studio DAMU). Vydal Supraphon 5. 10. 2018 (1 CD MP3; SU 6468-2).

Pozn.: Hana Maciuchová čte humoristický román o foxteriéru Robinovi a jemu podřízené rodině.  Kniha Zdeny Frýbové patří již přes tři desetiletí k nejoblíbenějším románům české humoristické literatury. Herečka Hana Maciuchová, nositelka ceny za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova, ji pro novou audioknihu interpretuje jedinečným způsobem. Robin, hrubosrstý foxteriér, se měl jako nevinně vyhlížející štěně stát strážcem idylické pohody a radosti u rodinného krbu. Všechno se však vyvinulo úplně jinak a roztomilý Robin doslova rozhýbe „svou“ rodinu nejen toulkami po Praze a útěky do rozlehlých šumavských hvozdů. Je tvrdohlavý, rád se předvádí a vymýšlí rafinované kousky, aby prosadil svůj názor. A tak Robinova rodina proti své vůli začne žít úplně nový, nevšední život. (anotace)

Lit.: Kamberský, Jakub: Strasti a slasti s foxteriérem. In web Naposlech.cz, 13. 2. 2019 (recenze). – Cit.: Zdena Frýbová, autorka úspěšná především v osmdesátých letech, má na svém spisovatelském kontě řadu psychologických a humoristických románů. K těm nejúspěšnějším a nejznámějším dozajista patří příběh o soužití jedné rodinky s foxteriérem Robinem, nazvaný prostě a výstižně. Robin.

Psycholožka Milena a její muž Rudolf právě procházejí fází život, kdy jejich odrostlé děti vylétly z hnízda. Syn a dcera mají obavy, že rodiče upadnou do stereotypu, a že dojde k rozklížení jejich manželství, a proto jim pořídí rozptýlení v podobě psího ďáblíka Robina. Ten ovšem nenechá ani rodiče a potažmo ani celou rodinu nikdy v klidu. Provádí všemožná alotria, jednou úsměvná, jindy vážná, což má za následek i několik dramatických situací.

Třebaže kniha poprvé vyšla už v roce 1983, neztratila dodnes svůj půvab – vtip a sarkastický humor, kterým celé dění v rodině glosuje psycholožka Milena, totiž funguje v každé době. Text tak bude snadno srozumitelný i dnešním čtenářům a posluchačům.

Zvukových verzí Robina existuje hned několik. Už v 80. letech vznikla nahrávka knihovny K. E. Macana pro potřeby nevidomých, v brněnském studiu Českého rozhlasu byla v roce 2016 natočena desetidílná četba na pokračování v interpretaci Věry Zástěrové. V roce 2018 vyšla pod hlavičkou vydavatelství Supraphon audiokniha natočená ve zvukovém studiu Damu, v geniální interpretaci herečky Hany Maciuchové.

Maciuchová textu slouží, je laskavou, příběhu plně oddanou vypravěčkou. Umí posluchače textem přirozeně provést, pracuje s mnoha odstíny nálad. Kde je třeba, projeví jízlivost, jinde laskavost, dramatičnost či neodolatelnou komičnost. Z poslechu pak můžete mít chvílemi dojem, že Robin provádí alotria samotné interpretce a nikoli aktérce knihy – tak sugestivní četba to je. Výslednému dojmu napomáhá i klavírní hudba Jakuba Přibyla, která je příjemně hravá, zároveň i trochu zádumčivá – od každé nálady něco.

Jen dvě malé výtky: nahrávka není zcela zbavena mlasků, naštěstí je však při tak vydařené interpretaci brzo přestanete vnímat. Další, zásadnější vadou na kráse je prokrácení textu: audioknize byl vymezen čas čtyř a půl hodiny, což je v dnešní době mp3 formátu a kompletních četeb možná až zbytečný limit. U tak dobře napsané knihy, jakou Robin je, by poslech kompletního textu rozhodně prospěl. Jedním dechem je ovšem třeba uznat, že text zůstal i přes krácení ucelený, takže neznáte-li knižní předlohu, nebudete v zásadě o nic podstatného ochuzeni a poslech si náramně užijete.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)