Italské jednohubky (2018)

Marta Kučíková. Vlídné a humorné postřehy ze života domorodců z podhůří italských Dolomit očima české Marty. Kompletní audiokniha.

Čte Lucie Juřičková.

Natočeno 2018. Vydala Mladá fronta v roce 2018 (1 CD MP3, celková délka 5 hod.).

Pozn.:  Proč jsou italští staříci stále frajeři a jejich osmdesátileté manželky upravené šťabajzny? Proč nosí Ital malou peněženku? Proč se nebojí mluvit o lásce v jakémkoli věku? Proč jim asfaltově silná káva nezpůsobí infarkt? Proč respektují úřady i autority? Proč má horal něžnou duši? A čím je podle Italů známá naše krásná rodná česká hrouda? Proč se ke všem dětem chovají jako k vlastním? A proč si vůbec stále zpívají, i když mají pracovní soboty?

O lehkosti i nelehkosti života v podhorském italském maloměstě, viděné nejen ze zpovědní kasy hokynářského krámku, vypráví autorka žijící v těchto končinách již třináct let s vtipem i nadhledem.

Lit.: anonym: Ochutnejte Italské jednohubky s Martou Kučíkovou a Lucií Juřičkovou. In web Knižní kavárna, Miluji Itálii! A strašně ráda si o ní čtu. I když je pravda, že tolik knih, které by mě nadchly a které bych doporučila, zase není. Anebo je, ale zatím se ke mně nedostaly. Z těch, které se staly mými NEJ a TOP, jsou dvě. První z nich je již mnohokrát zmiňovaná Bella figura od Kamin Mohammadi a tou druhou, kterou jsem doposlouchala předevčírem jako audioknihu jsou Italské jednohubky od Marty Kučíkové.

Kdo je Marta Kučíková?

Marta Kučíková je především blogerka. A ne jen tak ledajaká. Kromě toho, že je to nesmírně vtipná a také oblíbená blogerka, se pyšní titulem Blogerka roku 2016 a dokonce Blogerka desetiletí. Se svým manželem a několika dětmi se přestěhovala do Itálie, do hor! Nejprve to mělo být jen na několik měsíců, ale nakonec se to tak „trochu“ protáhlo. Své postřehy a zážitky Marta popisovala pravidelně na své blogu. A jak už to bývá, ty nejlepší blogy se časem dočkají ocenění v podobě knihy. S Italskými jednohubkami to není jinak. A jako audiokniha jsou naprosto božské!

Recenze:

Hned v prvních kapitolkách nás autorka seznamuje s tím, proč se vlastně ocitla s celou rodinnou v Itálii. Ona, matka a manželka, neznalá italského jazyka a netušíc, jak se uchytne a kde bude pracovat. Hlavním živitelem rodiny byl manžel. A Marta měla být především žena v domácnosti. Jenže v cizí zemi a bez znalosti jazyka, s několika dětmi na krku a dalším na cestě, to není nic jednoduchého.

Autorka vypráví velmi vtipně o tom, jak se seznamovala s okolím, prostředím, kulturou, lidmi i jazykem. jak si poprvé kupovala v řeznictví kuřecí prsa a od té doby měla nezapomenutelnou přezdívku, jak se učila vařit první italská jídla, nebo jak udělala společenské faux-pas, když pohostila sousedy makovými buchtami.

V audioknize bylo vše, co na vyprávění o Itálii miluji. Atmosféra, italská přátelskost, bezstarostnost a pohoda. Příhody jedné české holky mezi téměř samými Italy byly vtipné, ale i lidsky milé. Poslech v podání Lucie Juřičkové mi v prvních kapitolkách přišel příliš divadelní, ale časem jsem si zvykla. Teď už si nedovedu představit, že by ji měl načíst někdo jiný.

Ač jsem blog Marty Kučíkové nesledovala, nyní dělám výjimku. Čas od času bloudím jejími články a upřímně doufám, že Italské jednohubky se dočkají pokračování v knižní a hlavně audioknižní podobě. Protože když si nyní čtu autorčiny příspěvky, pořád jako bych slyšela skvělou Lucii Juřičkovou.

Hodnocení: 100%

Chcete si poslechnout pár kapitol ZDARMA? Tak mrkněte na Audiotéka.cz. 

Poznámka autorky: Dnes jsem zjistila, že Marta Kučíková vydala i druhý díl s vtipným názvem Italské dvojhubky. Doufám, že se ho tedy brzy dočkáme i v audioknižní podobě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)