Rektorská rozpomínání 1/10 (2019)

109900023.jpgJosef Jařab. Vzpomínky emeritního rektora Univerzity Palackého v Olomouci. Hudba Emil Viklický. Zvukový mistr Zdeněk Slavotínek. Režie Michal Bureš.

Čte Petr Kubes.

Natočeno 2019. Vydala Univerzita Palackého v roce 2019 (1 CD MP3).

Rozhlasová premiéra 1. dílu 22. 9. 2019 (ČRo Olomouc) v cyklu Počteníčko.

Křest se uskutečnil 21. 2. 2019 v 18.00 h. v aule Filozofické fakulty UP, Křížkovského 10.

Lit.: Sedláček, Tomáš – Bureš, Michal – Tichá, Tereza: Josef Jařab: Rektorská rozpomínání. In web ČRo Olomouc, 22. září 2019 (článek). – Cit.:  Rektorská rozpomínání, tak nazval své vzpomínky na dobu, kdy stál v čele Univerzity Palackého, emeritní rektor Josef Jařab. Bezmála třísetstránkovou knihu vydala Univerzita Palackého a desetidílné čtení vzniklo v Audiovizuální produkci univerzity. V režii Michala Bureše účinkuje Petr Kubes.

Pozoruhodné komentáře k událostem, jež většina z nás zažila na vlastní kůži, umožňují podívat se na klíčové body české historie z několika stran. Josef Jařab předkládá ale v prvé řadě svůj osobní pohled na to, čím tehdy Univerzita Palackého žila, jak vypadala slavná akademická půda v přelomových letech, koho bylo možné potkat na chodbách či v přednáškových sálech.

„Jde o velmi subjektivní vnímání objektivních faktů a událostí v časovém rozsahu od listopadu 1989 do února 1997. Když jsem tehdy předával klíče k rektorské pracovně svému nástupci, měl jsem docela dobrý pocit, že se mnohé podařilo. Své alma mater a osudu jsem byl vděčný za příležitost být u toho, když Univerzita Palackého vstupovala do historicky třetího období své existence,“ řekl v souvislosti s uvedením své knihy profesor Josef Jařab.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)