Mozaika – Krvavý Žižkov (2024)

Po úspěchu antologie povídek Krvavý Bronx zachycující zločiny brněnského Cejlu v 19. století, se vydavatelství Druhé město rozhodlo navázat podobným souborem z jiné lokality.  Podle čeho si autorky a autoři vybírali soudničky, které se staly základem pro jejich povídky? A jak k nim potom přistupovali? Připravila Šárka Jančíková.

Hovoří Anna Bolavá, Martin Reiner a další.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Jančíková, Šárka: Mordy i kuriozity na Starém Žižkově. Jak hříšní lidé města pražského inspirovali dnešní spisovatele? In web ČRo 3 Vltava, 18. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…)

Jak se vraždilo, kradlo, podvádělo, šmelilo, ale i milovalo a žárlilo na Starém Žizkově? To ukazuje soudničkami inspirovaná sbírka povídek Krvavý Žižkov, v níž se spojilo 14 českých autorů. „Uvažovali jsme, že pokud se nám Krvavý Bronx vydařil, tak pojďme vymyslet jiné adjektivum a vydáme ještě jiný Bronx. Až po třech letech jsme pochopili, že problém je v substantivu. Krvavý je v pořádku, ale musíme najít správné místo,“ líčí nakladatel Martin Reiner. A dodává: „I druhou knížku ilustroval známý mladý výtvarník, tentokrát Adam Štěch. A máme opět i předmluvu historika, které se ujala Evy Hájková, jež fantazii jednotlivých autorů poutá v realitě.“

Sami autoři často příběh interpretují jinak, než dobový tisk, nahlížejí na problematiku z odlišné perspektivy, dávají hlas do té doby neviditelným aktérům, ukazují pachatele jako oběť systému, nebo tematizují samotný proces psaní a vzniku „senzačních“ zpráv. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)