Dobrodružství Toma Sawyera (1979, 1980, 2004)

Mark Twain. Překlad František Gel. Dramatizace Zdeněk Zábranský. Hudba Miloš Vychytil. Hraje Studiový orchestr, řídí Vlastimil Hanuš. Zpívá Pražský dětský sbor, řídí Čestmír Stašek. Zvukové efekty Miroslav Kokeš. Střih Jiří Bartoš a Ivan Mikota. Mastering Oldřich Slezák, 2004. Ilustrace Jan Henke, 2004. Grafická úprava Magdalena Lášková, 2004. Producent Naďa Dvorská, 2004. Režie Ladislav Rybišar.

Osoby a obsazení: Tom Sawyer (Václav Knop), Huckleberry Finn (Jiří Ornest), Becky Thatcherová (Naďa Konvalinková), soudce Thatcher (Vladimír Ráž), teta Polly (Marie Marešová), indián Joe (Miloš Hlavica), učitel Dobbins (Svatopluk Beneš), Harwey (Jan Přeučil), Potter (Ferdinand Krůta), šerif (Martin Růžek), Silas (Ladislav Brothánek), Jim (Jaroslav Pešice), Jackie Harper (Jiří Prager), paní Harperová (Blanka Blahníková), dr. Robinson (Alois Švehlík), paní Douglasová (Antonie Hegerlíková), paní Loftusová (Nelly Gaierová), slečna Watsonová (Nina Popelíková), Sherburn (Josef Vinklář), Parker (Jiří Šrámek), stařec (Miloš Nedbal), hlasy (Václav Hladík, Jaroslav Kotrba, Miroslav Saic, Pavel Robin, Ladislav Brothánek). Spoluúčinkuje Činoherní sbor Čs. rozhlasu a členové Dětského rozhlasového Dismanova souboru.

Natočeno 1979. Vydal Supraphon v roce 1980 (2 LP). Vydal Supraphon v roce 2004 (1 CD, SU 5559-2 801, 62:31).

Obsah CD: 1. V nedělní škole (9:22), 2. Půlnoční kouzlo na hřbitově (15:04), 3. Ostrov pirátů (6:50), 4. Překvapení (7:56), 5. Soud (6:28), 6. Strašidelný dům (5:04), 7. Ztraceni v jeskyni (3:26), 8. Poklad (8:15).

Jedna z nejznámějších knih pro děti amerického spisovatele Marka Twaina vychází v dramatizované podobě v edici Za dobrodružstvím. V příbězích dvou chlapců Toma Sawyera a Huckleberryho Finna je spousta napětí, nebezpečí a tajemství, ale také humoru a romantiky. Oběma přátelům jde občas i o život, když například usvědčí vraha Indiána Joa, odplují na pustý ostrov, nebo zabloudí v jeskyních. Twainova dobrodružství jsou oslavou dětské fantazie a touhy po vzrušujících zážitcích. V naší nahrávce mluví dětské hrdiny Jiří Ornest, Václav Knop a Naďa Konvalinková, dospělé – tetu Polly Marie Marešová, soudce Vladimír Ráž, učitele Svatopluk Beneš, Indiána Miloš Hlavica, šerifa Martin Růžek a řada dalších známých herců. O půlnoci na hřbitově s Tomem Sawyerem zažijete to pravé dobrodružství! (anotace vydavatele)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Právě jsem to objevil na internetu a po nějakých patnácti letech vrátil zpět do dětství… zvláštní, silný zážitek. Tuto dramatizaci jsem miloval. Jako bonus mi i dnes přijde skvělá hudba. Doporučuji :)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)