Cinder (2019)

Marissa Meyerová. Kompletní audiokniha.

Čte Terezie Taberyová.

Natočeno 2019. Vydal Egmont v roce 2019 (1 CD MP3, celková délka 10 hod. 57 min.).

Série: Měsíční kroniky, díl: 1.

Lit.: Tomanová, Lucie: Marissa Meyerová – Měsíční kroniky: Cinder | Jak Popelka o střevíček … nožku přišla. In web Dragellin kulturní web, 15. 3. 2019 (posluchačská recenze). – Cit.:  Vítejte v Novém Pekingu, v daleké budoucnosti, kde se stále může odehrávat příběh jedné umouněné Popelky, jež svůj osud vidí někde jinde v lepších zítřcích.

Cesty spisovatelů jsou nevyzpytatelné a o to vysněněji působí příběh Marissy Meyerové, která se dříve věnovala psaní fanfikcí pod pseudonymem. Kreativní psaní se zaměřením na dětskou literaturu dokonce vystudovala a dnes nám díky této svojí historií může zahrnovat úžasnými retellingy se zaměřením na mládež.

Cinder si nic nepamatuje z dob před onou osudnou havárií a možná je to tak lepší. Během ní totiž přišla o všechno, kromě svého života. Nadosmrti si tak nese s sebou břemeno ztracených končetin, které jí byly nahrazeny mechanickými částmi. Cinder je kyborg a dokonce se příhodně umí pohybovat v opravách rozličných moderních výdobytků včetně mechanických částí svého těla.

Ale to je jediná věc, pro kterou může nyní žít. Mohla by říct, že měla štěstí, když ji tehdy přišel adoptovat ten muž. Jenže po jeho smrti zůstává v domě sama s macechou a dvěma nevlastními sestrami. Vztahy poněkud skřípou a ona se v rodině propadá na samotné dno. Díky své dílně se tak stává velmi důležitým příjmem peněz, ale v očích jediné rodiny, kterou teď má, není nic jiného než podivný kyborg, který si lásku nezaslouží.

To ještě netuší, jak jeden jediný den dokáže změnit její život od základů. Ten osudný den má totiž ve své dílně netypickou návštěvu. Právě proto, že je svými schopnostmi známá, k ní zamíří tajně princ Kay, který potřebuje opravit jednoho androida. A jako by toho nebylo málo, ještě týž den na stejné ulici se opět vyskytne ona smrtelná nemoc, letumóza, která se rozhodla tentokrát sebrat život pekařce.

Cinder se řadí mezi knižní retellingy, což jsou široce rozšířené a veřejnosti známé příběhy, které se rozhodl jiný autor převyprávět svým novým způsobem. Cinder je tak převyprávěním klasické Popelky, která se zamilovala do prince a ačkoliv byla služkou pro svoji macechu a nevlastní sestry, přesto se odvážila vyrazit na královský bál, kde by usilovala o srdce prince. Přesně tyto charakteristické prvky v novém příběhu také naleznete, ačkoliv tentokrát se vše odehrává jinde.

Vítejte v budoucnosti, v Novém Pekingu, kde vznášedla, kyborgové či androidi nejsou atypickým úkazem. Život navíc není jen na Zemi, ale dokonce i na Měsíci, kde žije pro lidi méně oblíbená rasa Měsíčňanů. Někteří jsou totiž nadání zvláštními schopnostmi a dokážou druhým podsouvat své myšlenky a svoji realitu, čím mohou být nebezpeční i pro celé davy.

Kromě rozvinutých technologií i samotné lidské rasy se tady ovšem setkáme i s jedním velkým negativem budoucnosti. Na Zemi totiž řádí letumóza, prazvláštní nemoc, která když si některou oběť vybere, už ji ze svých spárů nepustí a postupně ji usmrtí. Lék se doposud nenašel a jeho testování probíhá na kyborzích, kteří jsou méněcennou částí společnosti – což mne trochu překvapilo. Přiznám se, že ve všech těch knihách, filmech či hrách jsem kyborgy vždy považovala za něco víc než lidi, vždyť měli různá mechanická vylepšení, která mohla lehce přesahovat možnosti, sílu a rychlost běžného člověka. A právě tímto také kniha poukazuje na diskriminaci těch méně dokonalých, jiných či poznamenaných lidí, které společnost nebere, tak jak by měla, ačkoliv jsou pro ni přínosem. Příkladem budiž Cinder, která je skvělou a vyhlášenou mechaničkou, ale přesto je pořád jen kyborg a může být kdykoliv obětována na testy letumózy, které mívají smrtelný výsledek.

Ale abych se vrátila zpátky k této nemoci. Přiznám se, že mě překvapilo, že v takto technologicky vyspělé společnosti opravdu neměli ani tušení, co nemoc způsobuje, jak se šíří, jak ji zmírnit, pozastavit. Nemoc se v knize objevovala nahodile, bez jakýchkoliv příčin a nepřenášela se dál. Jako by bůh nahoře ukazoval – ty zemřeš, a třeba ty zemřeš, a ty taky. Chybělo mi zde nějaké objasnění, jak se nemoc přenáší, (tekutinami, vzduchem, hlodavci?) abych si mohla nějak objasnit její zvláštní náhodné šíření.

Na druhou stranu přes pár drobných mezer ohledně světa je příběh opravdu kouzelné vyprávění vystavěné na základech Popelky. Ano, i bálu se dočkáme! Ale tahle kniha či audiokniha nefunguje pouze jako retelling, ale přidává spoustu vlastních prvků, které příběh vyženou do nečekaných situací. Jedním z nich je právě zmíněná letumóza, která se s Cinder nemazlí a velmi jí ovlivní život. Druhým je pak návštěva Měsíční královny, která rozehraje politické intriky na Zemi, kde chce získat místo na trůnu také.

I přesto si Cinder zachovává to kouzlo vyprávěné pohádky (a postavy jsou také ukázkou čistého dobra nebo zla), do které vám občas přimíchá nějakou tu akci, když se Cinder připlete někam, kde nemá co dělat. A samozřejmě nesmí chybět ani špetka romantiky, vždyť co by to bylo za Popelku, kdyby se nezakoukala do prince?

Co mne trochu překvapilo, byl neuzavřený konec, který dal popud mé vlastní fantazii, co vlastně bude dál. Ještě před závěrem se dozvíme spoustu důležitých a překvapivých informací, které já jsem tedy už od půli knihy tak nějak intuitivně tušila, ale ani to neuspokojí touhu po tom, jak tenhle příběh by měl vlastně končit.

A pokud byste byli z konce také rozčarovaní jako já a chtěli vědět, co teda bude dál, mám pro vás dobrou zprávu. Série Měsíční kroniky má totiž ještě další tři pokračování s názvem Scarlet, Cress a Winter, které vám formou retellingu odvypráví nový moderní příběh Červené Karkulky, Lociky a Sněhurky. A pokud toho stále nebudete mít dost, existuje i několik dalších doplňujících knih, které sledují osudy dalších zajímavých postav z této série.

Jako interpretka byla pro předčítání této knihy zvolena Terezie Taberyová, která se svého nového úkolu zhostila na výbornou. Vždyť není divu, když svoji první mluvenou roli zvládla již v osmi letech a od té doby k mikrofonu doslova přirostla. Dnes ji tak můžete znát z filmů, kde propůjčila hlas Mystique (X-Men), Tris (Divergence) či Astrid (Jak vycvičit draka).

Tentokrát její příjemný hlas dodal vyprávění tu správnou pohádkovou atmosféru, skvěle si poradila i se změnou intonace, pokud mluvila za jiné postavy. Líbí se mi i momenty, kdy Cinder slyší systémová hlášení a hlas Terezie Taberyové je následně ve studiu upraven tak, aby opravdu zněl jako kdyby mluvil počítač.

Za zmínku rozhodně stojí také kratší hudební znělky oddělující jednotlivé kapitoly. Ačkoliv to není příliš tradiční, přesto vydavatelství sáhlo po náročnější variantě pro každý předěl nahrát jedinečnou hudební vložku, aby vhodně doplnila a podtrhla atmosféru dané kapitoly.

Slovo závěrem

Hledáte pohádku pro trošku starší cílovou skupinu, než jsou děti? Pak se vám jistě zalíbí retelling Popelky, tedy převyprávění této známé pohádky pro mládež, zasazené do futuristického prostředí. Některé věci zde nejsou dotažené do konce, ale vše funguje spíše na principu pohádkového vyprávění, střetu dobra se zlem. Pro namluvení byla zvolena výborná interpretka Terezie Taberyová, která celý pohádkový dojem díky svému přednesu ještě více podtrhla. Tak pojďte se na chvilku přenést do Nového Pekingu, proletět se vznášedlem a spřátelit se třeba s potrhlým androidem.

Lit.: Tománková, Alena: Popelka je kyborg. In web Naposlech.cz, 30. 4. 2019 (recenze). – Cit.: Pohádkový příběh o Popelce, kterou její nevlastní matka s dcerami zavalovala prací a která udělala na zámeckém bále terno, jistě znáte. Přesuňme se ale do daleké budoucnosti, nějakých sto let po třetí světové válce, do Nového Pekingu. Zde žije dívka, kterou svět zná pod jménem Cinder a která se proslavila jako fenomenální mechanička – dokáže opravit prakticky cokoli od přenosné obrazovky po nejpokročilejšího androida. Cinder totiž skrývá cosi, co jí se stroji pomáhá: umělou ruku, nohu a komplexní počítačový systém v mozku. Ano, zdejší Popelka je kyborg.

Kniha Cinder od americké autorky Marissy Meyer je prvním dílem série Měsíční kroniky, která se řadí mezi retellingy známých pohádek a vedle pětice knih a sbírky povídek zahrnuje také dvě komiksová pokračování. Ve světě young adult literatury se jedná o skutečně výrazný počin. V českém vydání kniha vyšla už v roce 2012, oba komiksy jsou ale zbrusu nové, a tak nastal čas oživit si původní sérii třeba prostřednictvím audioknihy.Albatros Media se pouští do málo probádaných vod audioknih pro starší mládež. Vydání zvukové Cinder by se dalo označit za odvážný a záslužný čin, nicméně nadšení se nemusí nutně dostavit. U tohoto titulu je totiž třeba počítat se dvěma skupinami posluchačů: s fanoušky knižní série a těmi ostatními.

Sama patřím do té první skupiny. Knižní předlohy jsem četla opakovaně a vytvořila jsem si vlastní představu o Cinder i jejím světě. Vyznění, které zvolil režisér audioknihy Miloš Vrána (jehož jméno není uvedeno ani na krabičce s CDa je nutno ho rozšifrovat značky ArtCrow Production) s touto mou představou nekoresponduje. Nejvíce se rozpor projevuje ve výběru interpretky: Terezie Taberyová odvedla dobrý výkon, její barva hlasu a spíš pomalejší tempo vyprávění je ale, dle mého názoru, v rozporu s autorčiným záměrem. Vypravěčka se zakusuje do knihy, jako by skutečně četla pohádku – s lehkostí a ve vskutku volném tempu. Děj knihy ale graduje, a z pohádky se místy stává málem thriller plný úmrtí a politických intrik. I tehdy však Taberyová zůstává v původní poloze a Cinder je v jejím podání stále mladičká a vystrašená.

Interpretka přiřadila vlastní hlasy také vedlejším postavám. Zejména ty ženské, od androidky Iko přes macechu až k měsíční královně, se velmi povedly. Hůře jsou však na tom muži – princ, rádce či lékař jsou jen těžko uvěřitelní a interpretčin vysoký hlas ve snaze o napodobení mužského tónu působí spíše komicky.

Marissa Meyer po mnoha dotazech fanoušků uveřejnila na svém webu seznam postav společně s výslovností jejich jmen. Je až trestuhodné, že se jím tvůrci audioknihy neřídili a že tak zhruba polovina jmen je v audioknize vyslovena špatně. Několikrát došlo k přeřeknutí a znalci série se tak mohou pobavit nad záměnami jako magický vs. magnetický nebo dívkotvůrkyně místo divotvůrkyně. Chyby, které se ještě před vydáním audioknihy podařilo odchytit a následně dotočit, citlivé ucho odhalí také, neboť doplňované části znějí mírně odlišně od ostatních.

Abych však vypíchla také jednoznačně pozitivní součást této audioknihy: hudební předěly mezi kapitolami jsou skvostné, vhodně zvolené a při každém výskytu unikátní. V místech, kde mluví androidi nebo znějí zvuky z elektronických zařízení, si zvukový mistr pohrál s detaily, a tak jsou hlasy skutečně elektronické a skvěle doplňují atmosféru knihy.

Z vlastní zkušenosti audioknihu Cinder doporučuji spíše těm, kdo se chystají do světa Měsíčních kronik teprve proniknout a nemají vlastní, jasně vyhraněnou představu o tom, jak tato kyborská Popelka vypadá, mluví a dýchá. Příliš velká míra fanouškovství a jasná představa o světě Cinder může narušit požitek z této audioknihy.

Lit.: Schefik: Marissa Meyer – Cinder. In Schefikův blog, 11. 5. 2019 (recenze). – Cit.: Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky, která se jmenuje Cinder.

V tomto napínavém knižním debutu pro mládež, prvním ze čtyř svazků, představuje Marissa Meyerová čtenářům nezapomenutelnou hrdinku a mistrně vytvořený nový svět, který je pohltí.

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami žila jedna malá holčička a byla celá celičká neustále od popela. Že tuhle pohádku znáte? Ano je to Popelka. Teď si ale představte že Popelka je puberťačka, která žije v době po čtvrté světové válce, vůbec si nepamatuje na svoje dětství a jen tak mimochodem je kyborg. Že to není možné? Věřte, že je. Cinder Marrisy Meyer je sedm let od svého prvního vydání zpět a tentokrát rovnou v audiu.

Marissa Meyerová je americká autorka, která se po bezpočtu fanfikcí a povídek, rozhodla zabrousit mezi „dospělé“ spisovatele. Na úvod si vybrala hned celosvětově známou postavu Popelky, kterou se rozhodla řádně upravit a vlastně tak trochu postavit na hlavu. Právě tento krok jí však zajistil celosvětovou slávu a stál u zrodu fantastické série Měsíční kroniky, která uchvátila fanoušky i u nás.

Cinder není vůbec obyčejné děvče, žije se svojí macechou a dvěma sestrami v Novém Pekingu a k její smůle je navíc kyborg. Bohužel jak to tak bývá, lidé se dívají na odlišnosti skrz prsty, a tak ať jste android nebo máte jen mechanickou nohu, máte v normálním životě problém. Aby jsme ovšem Cinder jenom nekřivdili, být kyborgem má i některé výhody, například dokáže opravovat skvěle prakticky všechny mechanické předměty (roboty, vznášedla…) a díky tomu se stala také nejlepší mechaničkou v celém Novém Pekingu.

Bohužel obrat v jejím životě nastává, když její sestřička onemocní záhadnou nemocí, které ohrožuje celé lidstvo a vědci na ní marně hledají lék. Macecha se samozřejmě snaží vybít svůj vztek na ní a dává jí vše za vinu. A jelikož androidi a kyborgové jsou podle zákona více méně věci bez práv, poskytne macecha Cinder vědcům jako objekt pro zkoušení protilátek na tuto nemoc. Cinder tak nezbývá než podstoupit tuto trýznivou poctu, kterou zatím nikdo nepřežil…

Cinder, potažmo celá série Měsíčních kronik v sobě snoubí jedinečné spojení známých pohádkových příběhů se sci-fi budoucností, která dává klasickým pohádkám nový šmrnc. Samozřejmě to sebou nese i nejedno úskalí. Vždy, když se autor rozhodne použít nějaký všeobecně známý námět se ocitá na velice tenkém ledě. Musí do příběhu zasahovat velice citlivě a opatrně jelikož nikdy není jisté jak čtenáři daný výsledek přijmou. Marrisa se nato rozhodla jít malinko odlišně a tak více méně celý příběh překopala a nechala jen základní kostru – utiskovaná dívka, macecha, dvě sestry, princ. Díky tomu získáváme naprosto neobyčejný příběh, který je tak jiný od původní předlohy ale přece známý. S tím je pravděpodobně spojená i jediná výtka, která by se mohla k samotnému příběhu pojit. Vzhledem k celkovému konceptu minimálně od poloviny knihy víte, jak se bude děj dále asi odvíjet. A nepomohou tomu ani nové zjištěné skutečnosti, zvraty, ani atraktivní prostředí. Ale za to se asi na autorku nemůžeme moc zlobit, je to přeci Popelka a tu všichni moc dobře známe.

Cinder navíc spadá mezi klasické young adult knihy, které se vyznačují celou řadou společných prvků. Ty bohužel pravděpodobně moc neosloví dospělejší čtenáře, přeci jen jednodušší a naivní příběh, nepříliš propracovaní hrdinové, či nezbytná romantická linie, zkrátka není pro každého. Na druhou stranu, tyto “nedostatky” plně vyvažuje čtivost příběhu, atraktivní téma i propojení se známou pohádkou. U dospívajících dívek je tak úspěch takřka zaručen.

Jak už jste asi pochopili Cinder je pouhým začátkem rozvitého příběhu, který milují miliony čtenářů po celém světě. Je tak prvním dílem dystopické young adult série Měsíční kroniky, která u nás v průběhu let nabobtnala na 4 knihy hlavní série, jednu pobočnou knihu týkající se královny Levany, povídkovou sbírku a dva komiksy.  Právě na tomto množství je vidět obrovská popularita celé této série. A tak není divu, že si právě jí Egmont, potažmo Albatros Média, jako svou první vlaštovku na poli audioknih pro dospívající čtenáře/posluchače. Young Adult knih v audiu u nás zatím skutečně moc nenajdeme, avšak s úspěchem Cinder by se to mohlo vcelku snadno změnit.

O načtení této knihy se postarala  česká herečka a dabérka Terezie Taberyová, se kterou jsme se mohli již setkat u několika “dospělejších” audioknih (Nebudete se bát ničeho zlého, či Kniha Vzpomínek). Tabeyová tak není v oblasti audioknih úplným nováčkem, přesto byl pro ní tento žánr něčím novým a vcelku pochopitelně i nemalou výzvou. Přeci jen, Měsíční kroniky mají u nás více než slušný zástup fanoušků a uspokojit je není nic jednoduchého.

Taberyová se svého úkolu rozhodně zhostila se ctí a její výkon rozhodně nepatří k nejhorším. Osobně bych možná volil jinou interpretku, která by mi barvou hlasu k tomuto příběhu ladila více, jedná se však pouze o osobní pocit a tak vám může hlas této interpretky naopak zcela vyhovovat. Navíc po pár doposlechnutých kapitolách jakýkoliv nepatřičný pocit zmizí a vy se můžete nechat naplno unášet samotným příběhem.

Bohužel právě počátek knihy je pravděpodobně nejrozpačitější částí celého celku. Kromě zvykání na nového interpreta se budete potýkat i s výkonem samotné interpretky, která v úvodních kapitolách rozhodně není úplně jistá. Krásně je to vidět při jednotlivých dialozích, kdy se Taberyová snaží intonačně a hlasovým zabarvením odlišit jednotlivé postavy od sebe, ne vždy jí to však úplně vyjde a vy tak budete místy tápat, která postava vlastně mluví. Naštěstí se s ubíhajícím časem uklidňuje i interpretka a tyto problémy po pár úvodních kapitolách zcela zmizí.

Maličká výtka by mohla směřovat i k celkovému pojetí, kdy interpretka sice pracuje s hlasem (především v dialozích), avšak již plně nereflektuje vývoj samotného příběhu. A tak je jedno, zda se právě nacházíme v akčních pasážích, či poklidnějších částech příběhu, v podání Terezie Taberyové vyznívá vše podobně. Občas by tak nezaškodilo trochu přitlačit na pilu. Dynamice příběhu by to rozhodně hodně pomohlo.

Když k tomu připočteme občasné přeřeky, či snadno slyšitelné střihy v samotné nahrávce, kdy interpretčin hlas zcela nepochopitelně kolísá v různých polohách, podle toho jak byly jednotlivé části do nahrávky doplňovány, může být celkový dojem z této audioknihy lehce rozpačitý. Na druhou stranu toto je přesně kniha, která míří na zcela jinou cílovou skupinu, než zkušené posluchače audioknih. Netrénované ucho tak spoustu věcí přeslechne, či odpustí. Je však škoda, že v tomto ohledu Cinder nedopadla o něco lépe. Rozhodně by si to zasloužila. Přitom hudební doprovod, jenž odděluje jednotlivé kapitoly je naprosto skvělý. Nechybí mu variabilita i potřebná dynamika, která souzní s celým příběhem a perfektně tak dotváří celkovou atmosféru.

Cinder bezpochyby nadchne všechny milovníky klasických pohádkových příběhů, jelikož v sobě snoubí kouzlo našich dětských let, kdy nám maminka před spaním předčítala právě Popelku a dodala jí šmrnc díky modernímu dystopickému hávu, který naopak ocení fanoušci tohoto žánru. Audioknižní zpracování si sebou sice nese pár malých výtek, knižní předloze však výraznější ostudu rozhodně neudělá. Naopak má tato kniha šanci dostat k poslechu audioknih zcela novou skupinu “čtenářů”, čímž se rozhodně kdejaký titul chlubit nemůže.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)