Naše sny (1999, 2009)

Miroslav Florian, Svatopluk Čech,  Josef Kainar, Stanislav Kostka Neumann a další. Editor a producent Miroslav Graclík. Fotografie Václav Nekvapil. Režie a produkce nahrávky Statis Prusalis.

Recituje zasl. umělkyně Jiřina Švorcová.

Natočeno ve Statis Studiu Zámek Poruba v listopadu 1999. Vydalo vydavatelství Levné knihy v roce 2009 (1 CD, LK 1265-2, 38:43).

Obsah: 1. Miroslav Florian – Dokud (0:50), 2. S. K. Neumann – Žalm z roku 1919 (3:45), 3. Svatopluk Čech – Buď práci čest (2:34), 4. Josef Kainar – Český sen (9:13), 5. Miroslav Florian – O křídlech (2:39), 6. Josef Kainar – Tři vzkazy – a) Ve vedlejším domě (1:59), b) Malá půlnoční hudba (3:07), c) Domů (3:07), 7. Robert Rožděstvěnskij – Z dopisů do 30. století (5:17), 8. Alena Vrbová – Vize (1:04).

Lit.: anonym: Jiřina Švorcová – Naše sny. In web Čert na koze, 1. 5. 2009 (promo článek). - Cit.: Jiřina Švorcová si ke květnovým 81. narozeninám nadělila dárek v podobě svého prvního cédéčka! „Jmenuje se Naše sny a recituji na něm básně Mirka Floriana, Josefa Kainara, S. K. Neumanna, Svatopluka Čecha a dalších,“ řekla nám národní umělkyně v důchodu. Přestože je Švorcová už málem dvacet let naší jedinou herečkou, kterou nikdo neobsazuje a televize až na výjimky s ní nevysílají filmy , jen za loňský rok se DVD s filmem Král Šumavy a šesti DVD se seriálem Žena za pultem, ve kterém hrála hlavní roli, prodalo přes půl milionu výlisků! Bude stejným hitem i její první CD s recitacemi?

„Ten zájem mě moc těší, protože ukazuje, že to byly kvalitní věci, které mají lidem co říct i dnes. Dostávám spoustu krásných dopisů, za které všem moc děkuji. Škoda, že Česká televize nepouští nádherné věci, které má se mnou v archivu. Hraji v nich nejen já, ale i spousta vynikajících herců, jejichž mistrovství je tak kvůli mně rovněž v trezoru a diváci se ním nemůžou potěšit,“ stýská si Jiřina Švorcová, která se před listopadem 1989 věnovala nejen herectví, ale i politice. Jako členka Ústředního výboru KSČ se stala symbolem komunismu, což jí mnoho lidí dodnes nezapomnělo. Navíc nikdy nepřevlékla kabát a dodnes je zapálenou komunistkou, která podporuje KSČM.
A právě na oslavách Svátku práce, na pověstných 1. májích KSČM, v posledních letech recitovala básně. Některé z nich před deseti lety natočila ve Statis studiu Zámek Poruba Statise Prusalise a v pondělí 4.května  vyjdou na cédéčku nazvaném Naše sny. První CD Jiřiny Švorcové vydává vydavatelství Levné knihy a prodávat je bude po celé republice v síti svých prodejen Levné knihy i na internetu: www.levneknihy.cz. Cena je navíc opravdu lidová – neuvěřitelných 49 korun. „Mám velkou radost, že album vyjde, i z jeho ceny, která bude dostupná pro všechny, tedy i pro nás důchodce,“ usmívá se Jiřina Švorcová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)