Měsíční tygr (2019)

Book coverPenelope Lively. Claudia je na prahu smrti. Ještě však neřekla poslední slovo… Kompletní audiokniha. Překlad Zora Freiová. Režie Jitka Škápíková.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook, prosinec 2019 (1 CD MP3, katalogové č. AK291; EAN 8594169482910, celková délka nahrávky 9 hodin 36 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Claudia Hamptonová leží na nemocničním lůžku a v duchu sepisuje „dějiny světa a zároveň s nimi i ty své“. Slavná spisovatelka je současně historičkou, a právě proto do privátní bilance promítá velké i malé historické události, jež formovaly její život a také životy jejích blízkých. Především je to však silná a nezávislá žena. Dětství strávila v předválečné Británii, za války působila jako zpravodajka v Káhiře a vydobyla si místo v čistě mužské disciplíně: v dějepisectví. Ve válečné vřavě našla i ztratila pravou lásku, měla bratra, kterého zbožňovala, milence, jemuž se nedalo věřit, a porodila dceru, kterou bohužel nedokázala milovat… Střípky vzpomínek nahlíží jak ze svého úhlu pohledu, tak s přispěním rozličných perspektiv zúčastněných postav – a vedle toho dává obecenstvu možnost reportážně zkoumat prostředí, v němž tráví poslední dny.

„Jsem poskládaná z nesčetného množství Claudií, které se točí a mísí a oddělují jako sluneční odlesky na vodní hladině.“

Román byl v roce 1987 odměněn Bookerovou cenou a probojoval se i mezi finalisty speciálního ocenění Golden Man Booker za nejlepší britský román osmdesátých let.

„Ta kniha je jako zahradní lampa: celou noc pozvolna zelenkavě hoří, odhání komáry, propadá se do popela a její zářící rudé oko je společníkem horoucí temnoty, která kolem ní vrzavě pobzikává.“ – The Guardian

Penelope Lively (* 1933)

Britská autorka mnoha románů pro dospělé i pro děti. Získala řadu ocenění, mj. Carnegieho medaili za literaturu pro mládež, a dvakrát byla nominována na Bookerovu cenu: v roce 1977 za román The Road to Lichfield (Cesta do Lichfieldu) a v roce 1984 za román According to Mark (Podle Marka). Vrcholnou ostrovní prémii nakonec obdržela v roce 1987 za román Měsíční tygr, který se probojoval i mezi finalisty ocenění Golden Man Booker za nejlepší britský román osmdesátých let. V literární tvorbě pokračuje až do současnosti: i ve svých šestaosmdesáti letech stále vydává nové knihy. Jejím posledním počinem je beletrizovaný esej Život v zahradě (2017, č. Host 2019; audioknihu připravujeme). Naši čtenáři ji znají i z dramatické prázdninové bilance V horkých vlnách (1996, č. 2001). Penelope Lively má dceru, syna, šest vnoučat a žije v Londýně.

Taťjana Medvecká (* 1953)

Česká herečka a dabérka byla na DAMU přijata již z druhého ročníku gymnázia. Za studií hostovala v Národním divadle a od absolutoria v roce 1975 je stálou členkou jeho činohry. Od mládí žila především pro divadlo, je držitelkou dvou cen Thálie i řady dalších divadelních ocenění. Výraznou součástí jejího působení je práce pro dabing – roku 1997 získala Cenu Františka Filipovského (film Thelma a Louise) – a účinkování v rozhlase (vítězství v anketě Neviditelný herec 2007). V roce 2012 obdržela sošku Českého lva za nejlepší vedlejší ženskou roli ve filmu Dům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)