Život s erbem Tatry (2020)

Audiokniha Život s erbem Tatry  - autor Milan Švihálek   - interpret Milan ŠvihálekMilan Švihálek. Kompletní audiokniha. Vzpomínky dlouholetého šéfkonstruktéra světové automobilky Tatra. Úprava textu a interpretace Milan Švihálek.   Zvuková spolupráce Vojtěch Dluhý. Hudební motivy Seven Oceans Video.

Natočeno 2020. Vydal Milan Švihálek v roce 2020 (MP3, celková délka 5 hodin 7 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Vyprávění pro fanoušky motorismu. Ing. Milan Galia (1930-2017) patřil k technické elitě národa. Působil jako hlavní konstruktér Tatry Kopřivnice neuvěřitelných 24 let, nejdéle ze všech kolegů, kteří byli v průběhu 20. století jmenováni do této funkce. V jeho dobách se v Kopřivnici vyrábělo 15 300 nákladních vozů ročně a firma patřila mezi největší automobilky v Evropě.

Milan Galia se podílel na konstrukci kultovního osobního automobilu Tatra 613 a koncem sedmdesátých let se zasloužil o stavbu repliky historického vozu Präsident z roku 1898, prvního osobního automobilu vyrobeného ve střední Evropě. Milan Galia pocházel z tradiční tatrovácké rodiny spojené ještě s Šustalovou „vozovkou“. Karel Čapek by o něm napsal: Muž, jakých je třeba.

OBSAH
1. Tatrovácké kořeny aneb zrození legendárního Präsidenta
2. Dětství v protektorátu
3. Do učení, na střední a vysokou školu
4. Pohřební průvod za Tatraplánem
5. Hlavním konstruktérem (1965)
6. Jak jsme v Itálii vymýšleli karosérii šestsettřináctky
7. Exploze automatické spojky policejní šestsettřináctky na 1. máje
8. Vládní vůz a jeho vymazlení sourozenci
9. Podpora MIB a RVHP a nešťastná expedice Tatra kolem světa
10. Jak pan Hartug prohrál sázku o rallye Dakar
11. Luděk Munzar závodí na tatrováckém monopostu
12. Srdce tatrováka

MILAN ŠVIHÁLEK
Publicista, spisovatel, televizní scenárista a moderátor působil mezi lety 1968 až 1994 v ostravském studiu Československé a České televize. Věnoval se především dokumentárním žánrům, cestopisům a vzdělávacím pořadům. Od roku 1986 se soustřeďuje na literární tvorbu, vydal více než 20 knížek, z nichž většina byla rozebrána. V posledních letech často spolupracuje s Českým rozhlasem a načítá audioknihy.

Audiokniha Život s erbem Tatry byla natočena v roce 2020 podle stejnojmenné literární předlohy Milana Švihálka (v roce 2009 vydala GRADA Publishing, a. s., Praha 7, rozebráno, druhé vydání v roce 2018)

169 Kč
Stáhnout prvních
25 min.
zcela zdarma

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)