Růže sama (2021)

Audiokniha Růže sama - Audioknihy ke stažení Muriel Barberyová. Kompletní audiokniha. Překlad Eva Sládková. Režie Jitka Škápíková.

Čte Tereza Hofová.

Natočeno 2021. Vydal OneHotBook 15. 4. 2021 (1 CD MP3, katalogové č. AK401; EAN 8594169484013; celková délka 4 hod. 52 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Teprve v dalekém Japonsku vykvetl z francouzské růže květ…

V životě pařížské botaničky Rose chyběl otec tak dlouho, že ze svého srdce jeho a vlastně i všechny ostatní muže vytěsnila. Když ale obdrží zprávu, že tento zámožný japonský obchodník se současným uměním zemřel a ona se má dostavit do Kjóta, aby si vyslechla jeho poslední vůli, dlouho neváhá a nasedne do letadla. Setkání se členy otcovy domácnosti v čele s jeho belgickým osobním tajemníkem Paulem a seznámení s někdejším hlavním městem Japonska plným starobylých chrámů a magických zahrad však život protagonistky románu převrátí naruby. Nejenže na opačném konci světa konečně pochopí, co je doopravdy zač a proč ani nemůže být nikým jiným, ale dokonce se poprvé odváží pomyslet na lásku…

Autorku mezinárodního bestselleru S elegancí ježka k napsání nejnovější prózy inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku. (anotace)

Lit.: Růžičková, Markéta: Z francouzské růže květ. In web Markéta Růžičková, 14. 5. 2021 (recenze). – Cit.:  Moc mě potěšilo, když jsem v moři nově vydaných audioknih opět zahlédla jméno Muriel Barbery. Tahle francouzská spisovatelka je totiž autorkou románu S elegancí ježka, který se pět let zpátky s přehledem zařadil mezi mé nejoblíbenější audioknižní zážitky. A i po tolika letech tomu tak stále je. Proto jsem neváhala a hned se pustila do poslechu Růže sama v interpretaci Terezy Hofové, kterou vydalo OneHotBook a ve které autorka vzala svou fascinaci Japonskem ještě dál.  (…)

Růže sama je jednou z těch audioknih, u kterých je výběr vhodného interpreta naprosto klíčový. Vyžaduje si někoho, kdo dokáže do svého hlasu přenést křehkost, zároveň však podtrhnout i poněkud hádavou a protivnou povahu životem raněné hrdinky. To a mnohem víc perfektně přenáší do zvukové podoby Tereza Hofová, které se podařilo spojit onu poetičnost a meditativnost textu s nazlobeností Rose na svět. Hlas interpretky v sobě má cosi uklidňujícího i zranitelného, a možná proto mě příběh zasáhl daleko víc, než kdybych si román přečetla v tištěné podobě. Necelých pět hodin poslechu bylo pro mě zážitkem, který bych přirovnala k bdělé hluboké meditaci, jakkoli rozporuplně to zní.

Audioknihu doprovází hudba, která má v sobě cosi japonského i francouzského, stejně jako hlavní hrdinka. Nejenže tedy doplňuje atmosféru děje, ale také mnohé vypovídá o vnitřním pnutí hrdinky, jejíž rodiče pocházeli každý z opačného konce světa. A ta obálka je prostě geniální!

Růže sama pro mě S elegancí ježka sice nepřekonala (to už je zkrátka úděl všech těch knih a audioknih, které přijdou „poté“), ale to rozhodně neznamená, že bych si ji neužila. Právě naopak. Byla mi skvělým společníkem, zatímco jsem za okny sledovala deštěm smáčené ulice a rozkvétající stromy a představovala si, že jsem v upršeném Kjótu v nějaké zenové zahradě a nedaleko je buddhistický chrám.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)