Svědectví o životě v KLDR (2021)

Nina Špitálníková. Všechno, co jste chtěli vědět o životě v KLDR (a totalitě vůbec), ale báli jste se zeptat… Kompletní audiokniha. Režie Michal Bureš.

Účinkují Alexej Pyško, Eliška Zbranková, Gustav Hašek, Johanna Tesařová, Kristýna Podzimková, Milena Steinmasslová, Nina Špitálníková, Vladimír Javorský.

Natočeno 2021. Vydal OneHotBook 13. 12. 2021 (1 CD MP3, katalogové č. AK433; EAN 8594169484334, celková délka nahrávky 5 hodin 55 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Z několika desítek rozhovorů, jež pořídila s uprchlíky ze Severní Koreje, vybrala česká koreanistka sedm, které nejvýmluvněji zachycují různé aspekty každodenního života v nejuzavřenější zemi světa. A role tazatelky se Nina Špitálníková zhostila také při nahrávání audioknižní verze svého díla. Mezi vybranými respondenty, ztvárněnými sedmičlenným hereckým ansámblem, najdeme vysokoškolskou studentku i důchodkyni, šmelináře i feministku – ti všichni se empatické tazatelce svěřili se svými zážitky, vzpomínkami, pocity a obavami, při jejichž poslechu našinec jen nevěřícně kroutí hlavou. Poměry v KLDR totiž překonávají i ty nejdivočejší dystopické vize a nejhrůznější na jejich líčení je právě fakt, že nemáme co do činění s fikcí, ale s děsivou realitou 21. století.

Kniha přinášející vzácná svědectví lidí uprchnuvších z područí severokorejského režimu získala v roce 2021 cenu Magnesia Litera za publicistiku.

Lit.: Špetlíková, Tereza: Ideologie jako jemné předivo prostupuje celou bytostí… In web OneHotBook, 6. 9. 2022 (rozhovor). – Cit.: Jednou z novinek, které jsme představili na letošním Světě knihy Praha, byla audiokniha Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR, jejíž knižní předloha získala v roce 2021 cenu Magnesia Litera za publicistiku. A není divu – rozhovory se severokorejskými uprchlíky představují mimořádně cenný a unikátní příspěvek k poznání jednoho z nejtužších autokratických režimů na světě. Besedy moderované Denisou Novotnou se zúčastnili Nina Špitálníková, režisér Michal Bureš a herečka Milena Steinmasslová coby jedna z interpretek. 

Moderátorka: Dámy a pánové, srdečně vás vítám na uvedení knihy Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR, a než si představíme hosty, požádám pana zvukaře o ukázku.

(…)

Moderátorka: Vyslechli jsme ukázku z audioknihy Svědectví o životě v KLDR a já teď přivítám naše hosty. Začnu autorkou, koreanistkou a spisovatelkou Ninou Špitálníkovou, po mé pravici je pak herečka Milena Steinmasslová a režisér Michal Bureš. Paní Steinmasslová, můžete blíže představit svoji postavu, kterou ztvárňujete v audioknize a jejíž výpověď zazněla v ukázce?

Milena: Ta korejská dáma pro mě byla zajímavá, ale hlavně svým způsobem otřesná – tím, jak nic nepochopila. Žije už sice v Jižní Koreji, tedy ve svobodném světě, ale přesto nic nepochopila. A já si uvědomila, že to zřejmě nebude jenom problém Korejců. Že když se nějakou dobu pohybujete v totalitě, hrozí, že ji přijmete za svou. Její rodina navíc nereprezentovala běžný korejský lid, žila v Pchjongjangu a měla přístup k výdobytkům určeným – v jejich údajně beztřídní společnosti – pro lepší třídu. Její manžel se dopustil nějakých finančních machinací, nebyli to chartisti v korejském vydání. On s něčím kšeftoval, byl za to z korejského nebe vykopnut na sever, ale díky starým kontaktům se dostal ven. Nebyl to žádný bojovník proti totalitě. Utekli, protože se jim přestalo dobře dařit. Ale že by jinak ten systém vnímali jako špatný, to ne. Akorát jim to prostě nevyšlo, a tak nezůstali… Takováhle je to paní a pro mě bylo hrozně zajímavé, že ji člověk nesmí hrát. Paní Nina mi potom udělala strašnou radost, protože jsme to spolu nahrávaly a já se zpoza toho svého mikrofonu vychýlila a řekla: „Tak co?“ A ona řekla větu, už to nebudu citovat přesně, ale prý to působí, jako by tu před ní ona paní znovu seděla. Tak jsem si říkala, je to dobrý – jsem dost děsná.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)