Portrét herce Jaroslava Průchy (1949 – 1961, 1964)

Výbor z divadelních a rozhlasových rolí herce Jaroslava Průchy připravil dr. Valter Feldstein. Zvuková a technická spolupráce Miroslav Prokeš, Jiří Očenášek a Jaroslav Zach. Režijní příprava Josef Cincibus.

Natočeno 1949-1961 v pražských studiích Státního hudebního vydavatelství a Čs. rozhlasu. Vydal Supraphon v roce 1964 (1 LP, DV 15212) v edici Gramofonový klub.

Obsah:

1. Jaroslav Průcha: Hrdinové okamžiku. Monology českých herců. Režie Josef Bezdíček. Osoby a obsazení: František Kolár (Jaroslav Průcha).

2. Josef Štefan Kubín: V objetí ochechule. Dramatizace Jaroslav Průcha. Režie Oldřich Hoblík. Osoby a obsazení: chalupník Maťátko (Jaroslav Průcha), jeho žena Márinka (Anna Somolová), služebná Tekla (Jana Robenková).

3. Alois Jirásek: Samota. Hra o 3 dějstvích. 2. dějství, výstup 16. (část).  Osoby a obsazení: profesor Vojtěch Čepelka (Jaroslav Průcha), Helena Toralová (Jarmila Kronbauerová).

4. Jan Drda: Hrátky s čertem. Komedie o 10 obrazech. 1. obraz (část). Osoby a obsazení: vysloužilec Martin Kabát (Jaroslav Průcha), loupežník Sarka-Farka (Jaroslav Vojta).

5. Nikolaj Pogodin: Kremelský orloj. Hra o 3 dějstvích. Překlad Vladimír Vymětal. 11. obraz (část). Osoby a obsazení: Vladimír Iljič Lenin (Jaroslav Průcha), anglický spisovatel (Bohuš Záhorský). Natočeno 1949.

6. Josef Kajetán Tyl: Drahomíra. Obraz z českých dějin o 2 dílech. Úprava a režie Otomar Krejča. Osoby a obsazení: křesťanský kněz Chrastěj (Bedřich Karen), kníže Václav (Radovan Lukavský), vladyka Popel (Jaroslav Průcha).

7. Vilém a Alois Mrštíkové: Maryša. Drama o 5 dějstvích. 1. dějství, výstup 5. a 6. Osoby a obsazení: Lízal (Jaroslav Průcha), Maryša (Marie Glázrová).

8. Anton Pavlovič Čechov: Labutí píseň. Dramatická studie o 1 dějství. Překlad Bohumil Mathesius. Osoby a obsazení: Světlovid (Jaroslav Průcha), Nikita (Stanislav Neumann).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)