Herecký portrét Ladislava Peška (1964-1965, 1966)

Výběr z divadelních rolí Ladislava Peška připravil Josef Cincibus. Zvuková a technická spolupráce Miroslav Prokeš. Režijní příprava Josef Cincibus.

Natočeno 1964-1965 v pražském studiu Lucerna. Vydal Supraphon v roce 1966 (1 LP, Su DV 15263), edice Gramofonový klub.

Obsah:

1. Vzpomínka na režiséra Jiřího Frejku.

2. Titus Maccius Plautus: Lišák Pseudolus. Komedie o 2 dílech. Překlad Vladimír Šrámek. Hudba Miroslav Ponc. Úryvek z 2. dílu. Osoby a obsazení: Pseudolus (Ladislav Pešek).

3. Karel a Josef Čapkové: Ze života hmyzu. Komedie o 2 dílech s předehrou a epilogem. Hudba Zdeněk Liška. Předehra. Osoby a obsazení: tulák (Ladislav Pešek), pedant (Miroslav Doležal).

4. Nikolaj Vasiljevič Gogol: Revizor. Komedie o 5 dějstvích. Překlad Bohumil Mathesius. 3. dějství, úryvky z 5. a 6. obrazu. Osoby a obsazení: Chlestakov (Ladislav Pešek).

5. Carlo Goldoni: Poprask na laguně. Komedie o 2 dějstvích. Překlad Jaroslav Pokorný. Hudba Evžen Illín. 1. dějství, 7. obraz, 2. dějství, 15. obraz. Osoby a obsazení: Fortunato (Ladislav Pešek), Isidoro (Josef Gruss).

6. Jaroslav Průcha: Hrdinové okamžku. Z knihy monologů českých herců a hereček. Osoby a obsazení: Jan Kaška (Ladislav Pešek).

7. William Shakespeare: Hamlet. Hra o 21 obrazech. Překlad Zdeněk Urbánek. Část 7. obrazu. Osoby a obsazení: Polonius (Ladislav Pešek), král (Vítězslav Vejražka), královna (Vlasta Fabianová).

8. William Shakespeare: Veselé windsorské paničky. Komedie o 5 dějstvích. Překlad E. A. Saudek. Hudba Jan F. Fischer. 1. dějství, úryvek ze 4. obrazu. Osoby a obsazení: Cajus (Ladislav Pešek), panna Čiperná (Libuše Havelková), Chvostík (Josef Velda), Flaštička (Bohumil Bezouška).

9. Bertolt Brecht: Kavkazský křídový kruh. Hra o 6 dílech. Překlad Rudolf Vápeník a Ludvík Kundera. Hudba Paul Dessau (Jaroslava Eliášová – klavír). Část 5. dílu (Příběh soudcův). Osoby a obsazení: zpěvák (Miroslav Doležal), Azdak (Ladislav Pešek), první jezdec (Jaroslav Mareš), policista Šalva (Jaroslav Marvan).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)