Naši furianti (1971, 1973)

Ladislav Stroupežnický. Obraz ze života v české vesnici o 4. dějstvích. Úprava Vítězslav Vejražka. Hudba Ladislav Simon. Orchestr činohry Národního divadla řídí autor. Asistent režie Eduard Pavlíček. Scénář stereofonního záznamu a realizace snímku Jiří Šrámek. Zvuková režie Jiří Očenášek. Technická spolupráce a střih Jaroslav Zach. Režie Vítězslav Vejražka.

Osoby a obsazení: Filip Dubský, sedlák a starosta obce honické (Jiří Dohnal), Marie Dubská, jeho žena (Libuše Havelková), Václav, jejich syn (Petr Štěpánek), Petr Dubský, Filipův otec, výměnkář (František Smolík), Jakub Bušek, sedlák a první radní v Honicích (Vítězslav Vejražka), Františka Bušková, jeho žena (Jiřina Zemanová), Verunka, jejich dcera (Iva Šašková), Matěj Šumbal, sedlák a obecní výbor (Václav Švorc), Marie, jeho žena (Eva Klenová), Pavel Kožený, sedlák a obecní výbor (Zdeněk Šavrda), Kašpar Šmejkal, sedlák a obecní výbor (Josef Pehr), Valentin Bláha, vysloužilý voják (Josef Mixa), Josef Habršperk, švec (František Filipovský), František Fiala, krejčí (Bořivoj Navrátil), Terezka, jeho žena (Jiřina Petrovická), Kristina, jejich dcera (Klára Jerneková), obecní kovář (Bohuš Hradil), Karel Kudrlička, učitel v Radoticích a písař obce honické (Josef Velda), Marek, majitel hospody v Honicích (Bohuslav Čáp), Rozárka, jeho žena (Marie Chocholatá), Tobiáš Nepochodil a Markýtka, jeho sestra, cestující obchodníci dřevěným nádobím od Domažlic (Vladimír Pospíšil a Jarmila Krulišová), závodční četníků z městečka Rotic (František Velebný), Vojta, čeledín na živnosti Dubského (Miroslav Chorvát), Vincek (Jaroslav Kašpar), sousedka (Milica Kolofíková) a další.

Natočeno 9. – 18. 6. 1971 v pražském studiu Domovina. Vydal Supraphon v roce 1973 (3 LP; Su 1 181341-43, stereo).

Pozn.: Záznam hry Ladislava Stroupežnického z Národního divadla v Praze (divadelní premiéra 24. 4. 1970). – Naši furianti, veselohra Ladislava Stroupežnického (jehož 160. výročí narození si 6. ledna připomínáme), je pro činohru totéž jako pro operu Smetanova Prodaná nevěsta. Tehdejší kritice připadala příliš jiná, nezvyklá a s nepochopením ji odmítla. Čas však prověřil její kvality a tak se stala jedním ze základních kamenů zlatého fondu české dramatiky. Každá generace její inscenací dokládá kvalitu a úroveň souboru ve své éře.  Také záznam představení z historické budovy Národního divadla v Praze z roku 1971 v režijním pojetí Vítězslava Vejražky je dokumentem inscenace jedné éry, jedné generace souboru činohry Národního divadla.

Pozn. 2: Existuje i televizní záznam z roku 1970 v odlišném hereckém obsazení (Stanislav Neumann, Bohuš Záhorský, Vlasta Matulová).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)