Máj (1996)

Karel Hynek Mácha. Hudební úprava Václav Flegl ml. Zvuk ing. Tomáš Gsöllhofer. Střih Lenka Vintrová. Režie Karel Weinlich a Zdena Fleglová.

Nastudoval a nahrál Dismanův rozhlasový dětský soubor, v hlavních rolích Karel Kratochvíl, Lucie Kratěnová, Jan Matějek, Kristýna Průchová, Karolina Kaiserová, Bohumila Brejchová, Marie Honzíková, Zuzana Malá, Tereza Tobiášová a další.

Pozn.: Nahrávka získala hlavní cenu na festivalu PRIX BOHEMIA RADIO 1996 v kategorii pořadu pro děti a mládež.

Vydal Český rozhlas (CR 0086-2-831) v roce 1998 (1 CD, 42:25), přiložen booklet.

Obsah (uveden je první a poslední verš každého úryvku): 1. Byl pozdní večer – první máj… Láskou každý tvor. 2. Za růžového večera… Kam zapadnou tam květ uvadne. 2. Viz, mihla se u skály kraje… Jarmilo! Jarmilo!! Jarmilo!!! 3. Klesla hvězda s nebes výše… Usne v temnotě pouhé. 4. Hluboké ticho té temnosti… Jak první z hor vyvstane den. 5. Teď na kamenný složen stůl… U tichu vše umírá.. 6. Budoucí čas?! – Zítřejší den?! – … Tam žádný – žádný – žádný cíl – 7.Vězeň i hlas omdlívá… A nad ním půlnoc bije zvon. 8. V rozlehlých rovinách spí bledé lůny svit…Přeskřípené svítí zuby. 9.Teď pravý čas! – připravte stán – … Pak mu buď slavný pohřeb dán. 10. Rozlehlým polem leť můj hlas,…Již je den! Již je den! 11. Nad temné hory růžný den… Leč výjev jediný tu krásu jitra zkalí. 12. Kde v šíré jezero uzounký ostrov sahá… Před Bohem pokořen v modlitbě tiché stál. 13. Vyšlého slunce rudá zář…Pak slzavý v nebe svůj zrak obrátí. 14. Po modrém blankytu bělavé páry hynou… Umlkl již slza s slzou se střídá. 15. Teď s výše hory s vězněm kráčí pluk… V matku svou, krev syna teče po ní. 16. Po oudu lámán oud…Viléme! Viléme!! Viléme!!! 17. Krásný máj uplynul, pohynul jarní květ…Daleko odnesl divoký času vztek. 18. Dalekoť jeho sen, umrlý jako stín… Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. 19. Vidíš-li poutníka, an dlouhou lučinou… Hynku! – Viléme!! – Jarmilo!!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)