Já, vrah 2 1/5 (2023)

Audiokniha Já, vrah 2  - autor David Laňka   - interpret více hercůDavid Laňka. Audioseriál inspirovaný skutečnými událostmi. Superprodukce. Režie David Laňka. Dramaturgie Jan Uhrin. Mistr zvuku David Šindelář, Bojan Bojič. Hudba, zvuková dramaturgie, mix dialogů a postprodukce Bojan Bojič. Hudba Sven Mikkelsen. Odborné rešerše Viktorín Šulc. Speciální poděkování a odborná konzultace Viktorín Šulc. Produkce Marta Menes. Šéfproducent Michal Sieczkowski.

Osoby a obsazení: vyšetřovatel (David Švehlík), Roman Kalužík (Kryštof Hádek), Josef Vigáry (Pavel Neškudla), Libor Vodička (Filip Cíl), Stanislav Horčík (Jan Jankovský), Radúz Šafránek (Karel Heřmánek II.), Ladislav Pytel (Josef Trojan), dozorce (Ladislav Cigánek), reportér (Pavel Navrátil).  Dále účinkují Valentýna Bečková, Dana Černá, Anežka Šťastná, Blanka Zdichyncová, Lenka Vrtišková Nejezchlebová, Esmira Forejtková, Jan Horák, Luboš Veselý, Marie Málková, Marta Menes, Johana Tesařová, Jan Vondráček, Pavlína Balner, Alena Štréblová, Bela Schenková, Henrieta Hornáčková, Elizaveta Maximová, Veronika Lazorčáková, Barbora Mudrová, Jakub Koudela, Kateřina Marie Fialová, Miriam Chytilová, Tony Mašek, Ondřej Kavan, Michal Sieczkowski, Jan Battěk, Zuzana Mixová, Zuzana Skalická, Zuzana Hykyšová, Vojta Vávra, Martin Cikán, Jaromír Dulava, David Šindelář, David Laňka.

Natočeno 2023. Webová premiéra 18. 9. – 23. 10. 2023 (Audiotéka, 1 díl cca 45 min.). K poslechu zde.

Teaser

Obsah: 1. Roman Kalužík – 2. Vigáry a Vodička – 3. Stanislav Horčík – 4. Radúz Šafránek – 5. Ladislav Pytel.

Pozn.:  Po úspěchu první série, která přinesla ponor do myšlení pěti českých vícenásobných vrahů, a získala v anketě Audiokniha roku dvě ocenění za Nejlepší dramatizaci a Nejlepší sound design, se Vyšetřovatel v podání Davida Švehlíka vrací do výslechové místnosti, aby zpovídal další vrahy, jejichž zločiny otřásly republikou. Vrátíme se s nimi k činům, které svou hrůzností a chladnokrevností dokážou šokovat. Nahlédneme opět do myslí těch, kteří v touze po penězích, nebo z neschopnosti ovládnout svou závislost a posedlost, vzali životy těm, kteří jim důvěřovali.

1. V hlavním líčení, konaném 16. dubna 2015 krajský soud rozhodl, že Roman Kalužík spáchal jednak závažný zločin vraždy, jednak závažný zločin znásilnění a odsoudil ho k úhrnnému trestu v trvání dvaceti roků se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou a uložením ochranného léčení sexuologického ústavní formou. Odsouzený jednal pod vlivem sexuální deviace a útočného sadismu. V podstatě jediná polemika v soudní síni zazněla v souvislosti s tím, zda Kalužík svůj čin připravoval nebo jej spáchal spontánně.

2.  Za mimořádně brutální vraždu odsoudil v únoru 2001 Městský soud v Praze Josefa Vigáryho k 18 letům a Libora Vodičku k 17 letům odnětí svobody. Oba se odvolali, ale Vrchní soud v Praze v červnu 2001 verdikt v plné výši potvrdil. Podle znaleckého posudku je Libor Vodička jednoduchá osobnost s anetickými, nezdrženlivými a agresivními rysy. Psychologická část posudku zmiňuje malé sebevědomí, sociálně izolovanou osobnost s chudým vnitřním světem. Odsouzený Josef Vigáry je vedle toho jednoduchou osobností, bez zátěže duševní nemoci nebo poruchy. Jeho opilost v době činu neměla patický, ale prostý charakter. Motiv vraždy byl zištný, nikoliv chorobný, postupná a dlouhá realizace činu svědčí pro anetičnost a agresivitu posuzovaného.

3. Za vraždu dvou seniorek a pohlavní zneužití jedné z nich, byl odsouzen k úhrnnému trestu osmnácti let odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou s následnou ústavní sexuologickou léčbou. O svých sexuálních preferencích Horčík vždy tvrdil, že „všechno je normální“. Po celou dobu prohlašuje, že ho staré ženy nikdy nepřitahovaly, kategoricky se brání myšlence, že by jeho útoky na ženy byly motivovány sexuálně. Navzdory tomu oba trestné činy nesly všechny znaky brutálně agresivního afektu, vedoucí k rychlému usmrcení, tedy znehybnění obětí.

4. Za mimořádně krutou vraždu 25 ranami nožem do obličeje, byl Radúz Šafránek odsouzen k 18 letům odnětí svobody. Motivační základnou vraždy mohla být neschopnost unést odmítnutí partnerky, rozchod z její vůle pro něj představoval silné narcistické zranění. Vraždu pak Šafránek podle odborníků vnímal jako definitivní vítězství nad psychicky zraňujícím jedincem. Brutalita činu a skálopevné trvání na nevině zhoršuje u Šafránka možnost resocializace. Je schopen adekvátně uchopit realitu, přesto se od ní dokáže dost odchýlit. Byl u něj zjištěn zvýšený, ale potlačovaný náboj agrese s rizikem jeho kumulace.

5.  Tři vraždy během jediného týdne spáchal tento nezletilý hornický učeň. V roce 1979, a tím spíše, že v hornické Ostravě, to bylo všechno, jen ne vizitka, kterou se chtěl tehdejší režim pyšnit. Podle znaleckých posudků se Ladislav Pytel během vraždy svých rodičů nacházel čicháním výparů benzinového čističe na úrovni nejnižšího stádia intoxikace. Pokud otce zabil v afektu, matku odstraňoval už jako nepohodlného svědka, tedy vědomě, v případě vraždy učitelky byly jeho rozpoznávací a ovládací vlastnosti plně zachovány. Znalci psychiatrie označili obviněného jako osobnost dosud nezralou, nevyváženou, nezdrženlivou, asociální a anetickou. Krátce po vynesení rozsudku spáchal sebevraždu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)