Zvuková pohlednice ABC 1 (1978)

Námět Rudolf Baudis a E. Matějková. Úprava a režie Josef Henke.

Účinkují  děti (Renata Becerová, Jan Berger), vypravěčka a hlasy pejsků (Jiřina Bohdalová).

Natočeno 1978. Vydalo ABC a Československá státní pojištovna 20. 2. 1978 (1 SP deska, ABC roč. 22, 12/1978).

Pozn.: Mezi přílohy ABC se v minulosti mj. dostaly i gramofonové desky. Jejich obsahem je mluvené slovo provázené zvuky přírody či naprostými technickými novotami, jakými je např. řeč či zpěv „kybernetických strojů“ 70. a 80.let 20.století. Gramodesky byly vydávány ve spolupráci s hudebním vydavatelstvím Panton, který ovšem nechával gramodesky lisovat v Sovětském Svazu v závodu gramofonové firmy MELODIJA. Zajímavostí je článek, který vyšel v ABC zároveň s 3. vydanou gramodeskou (8.4.1983) – uvádí se v něm, že na této desce „se poprvé objevuje jméno jejího výrobce – sovětské gramofonové firmy Melodija“. Nutno to chápat doslova – „poprvé se na desce objevuje vylisované i jméno výrobce“ – jinak platí, že i předchozí dvě gramodesky byly lisovány tamtéž, čehož důkazem jsou číselné a písmenné kódy sérií uváděné v azbuce na všech třech gramodeskách.

Tato první gramodeska nevyšla až zas tak ve zcela náhodném termínu, anóbrž o pár dní později (25.2.) všichni obyvatelé Československé socialistické republiky slavili 30. výročí vítězství pracujícího lidu nad kapitalismem, což článek na druhé straně časopisu nezapomněl zdůraznit. Naštěstí na nahrávce tato událost zmiňována není. To že na vytištěném obalu ke gramodesce je uvedeno, že deska vychází jako příloha již v lednu 1978, je naprostý detail, který jen zřejmě ukazuje na zvůli jakéhosi politruka v redakci, kterému se náhle rozsvítilo, vzpomněl si na únorové výročí o měsíc později a vydání o měsíc odsunul, přičemž už nedotáhl další souvislosti.
Gramofonová deska byla vydána ve spolupráci s Českou státní pojišťovnou, což se na obsahu částečně projevilo, konkrétně v pohádce s ponaučením vyprávěné Jiřinou Bohdalovou na straně B.
(komentář uživatele 9522)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)