Zvuková pohlednice ABC 3 (1983)

ObrázekZvuková pohlednice Země. Scénář a režie Rudolf Baudis. Text písně Jiří Suchý. Hudba Ferdinand Havlík.

Účinkují obyvatelé planety Země a Jiří Suchý (zpěv).

Natočeno 1983. Vydal čsp. ABC ve spolupráci s BESIP (BEzpečnost SIlničního Provozu) 8. 4. 1983 (1 SP, roč. 27, 15/1983).

Pozn.: Mezi přílohy ABC se v minulosti mj. dostaly i gramofonové desky. Jejich obsahem je mluvené slovo provázené zvuky přírody či naprostými technickými novotami, jakými je např. řeč či zpěv „kybernetických strojů“ 70. a 80.let 20.století. Gramodesky byly vydávány ve spolupráci s hudebním vydavatelstvím Panton, který ovšem nechával gramodesky lisovat v Sovětském Svazu v závodu gramofonové firmy MELODIJA. Zajímavostí je článek, který vyšel v ABC zároveň s 3. vydanou gramodeskou (8.4.1983) – uvádí se v něm, že na této desce „se poprvé objevuje jméno jejího výrobce – sovětské gramofonové firmy Melodija“. Nutno to chápat doslova – „poprvé se na desce objevuje vylisované i jméno výrobce“ – jinak platí, že i předchozí dvě gramodesky byly lisovány tamtéž, čehož důkazem jsou číselné a písmenné kódy sérií uváděné v azbuce na všech třech gramodeskách.

Píseň a vyprávění Jiřího Suchého je opět s ponaučením, doslova ve smyslu BESIP.
Zajímavá je i první strana vzdáleně inspirovaná zlatými gramodeskami na sondách Voyger 1 a 2, které odstartovaly pár let před vydáním tohoto ABC. Obsahuje různé zvuky planety Země s dětským komentářem.
(komentář uživatele 9522)

Vydáno jako příloha časopisu ABC ve spolupráci s Vládním výborem pro bezpečnost silničního provozu.

Obsah: 1. Zvuková pohlednice Země – 2. Kam se asi René žene?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

„Kam se asi René žene“ mám aj ja kdesi na tomto modrom flexi.
Bola prílohou ruského časopisu „Колобок“.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)