Všechny krásy světa (1979, 2018)

Všecky krásy světaÚryvky z básníkovy autobiografie. Jaroslav Seifert. Vybral a sestavil Antonín Brousek. Záznam Vladimír Merta.

Čte Vlasta Chramostová a Jaroslav Seifert.

Natočeno v Praze v roce 1978 (domácí studio Vladimíra Merty). Vydalo exilové nakladatelství Šafrán v roce 1979 (LP). Vydal Galén, říjen 2018 (1 CD MP3, G181242).

Obsah: 1. Úvod – čte Jaroslav Seifert. – 2. Bohyně ranních červánků. – 3. Dosti Wolkera! – 4. Smíchovský dance macabre – 5. U hrobu rabbiho Löwa. – 6. Kuchyňské hodiny.

Pozn.: Nahrávku dostalo nakladatelství hotovou z Prahy, kde ji na magnetofonové kazety namluvila V. Chramostová. Proto je zvuk desky méně kvalitní. Vzhledem k tomu, že vydavatelé neměli k dispozici knihu, ale jen nahrávku, pozměnili nevědomky původní název „Všecky krásy světa“.

Legendární vzpomínky Jaroslava Seiferta Všecky krásy světa jsou nádhernou exkurzí do půlstoletí české poezie. Autor své paměti dokončil v době, kdy byl léta v nemilosti komunistických úřadů. I proto se s nimi vůbec poprvé mohlo seznámit jen několik statečných návštěvníků bytového divadla Vlasty Chramostové, která patřila rovněž k nežádoucím občanům tehdejšího Československa. Část autorského čtení Seifertových pamětí natočil Vladimír Merta v roce 1978 a podařilo se mu přesvědčit i samotného básníka, aby nahrávku osobně zahájil svým úvodem. V roce 1979 záznam vyšel na dlouhohrající desce péčí exilového vydavatelství Šafrán 78 a nyní – po téměř čtyřiceti letech – i poprvé doma na CD.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)