Vánoční koleda (2010)

Charles Dickens. Režie Robert Tamchyna.

Čte Josef Somr.

Vydala nakladatelství Popron Music a nakladatelství XYZ v roce 2010 (1 CD).

Lit.: payka: Charles Dickens, Josef Somr a jejich Vánoční koleda. In web Audioknihy.net, 1. 9. 2010 (článek). – Cit.: Zrovna skončily letní prázdniny, skoro to vypadá, že i léto se chýlí ke svému závěru, a tak nám nezbývá, než se zase těšit na Ježíška… Abychom si to čekání trochu zkrátili, můžeme si alespoň zazpívat nějakou koledu. A za krátký čas si jednu Vánoční koledu můžeme i poslechnout. Konkrétně tu, kterou napsal sám Charles Dickens.

Jedná se o povídku, která vypráví příběh ze staré Anglie v čase jak jinak než vánočním. Posluchač zde nalezne zprvu lakotu a zlo a smutek, poté se seznámí s jedním, druhým i třetím hodným duchem a dále se vše mění a objevuje se zde laskavost, přátelství a dobro, jakého je jen člověk schopen. Toliko ve zkratce, pokud se do příběhu opravdu zaposloucháte, nebude se Vám zdát tak stručný a banální, jak jsem ho výše popsala.

Audioknihu načetl pan Josef Somr. Režisérem audioknihy je Robert Tamchyna, který o spolupráci se známým hercem říká: „S Josefem Somrem jsme se shodli na tom, že audiokniha jako zvukové čtení a vyprávění by měla nechat velký prostor pro fantazii posluchače, který nakonec ani při poslechu CD nepřestane být „čtenářem“. Pro zkušeného herce může být velkou výzvou, stát se interpretem, který nenápadně otevírá všechna drobná zákoutí příběhu, ale přitom ani na chvíli posluchačům nevnucuje svou vlastní představu a náladu povídky. Audioknížka je především pozváním mezi řádky textu, jako by knížkou listoval čtenář sám. A pečlivá příprava i herecké umění Josefa Somra takovému vyznění klasického Dickensova textu velmi pomohly.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)