Platím utopence, kafe a rum (2007, 2009)

obal albaJosef Prokeš. Střh, mix a mastering Dušan Souček. Hudba Zdeněk Filipec. Dramaturg Jaromír Kratochvíl, Josef Prokeš.

Čte autor.

Natočeno ve studiu Indies v roce 2007. Vydal Indies Happy Trails 20. 1. 2009 (1 CD, MAM607-2).

Pozn.: CD devíti povídek Josefa Prokeše „Platím utopence, kafe a rum“ navazuje na jeho předchozí dvě autorská CD „Aspoň zavři hubu, když se divíš“ a „Slečno budete vystupovat?“, které byly původně určeny pouze pro nevidomé studenty Masarykovy, ale zájem o ně projevil daleko širší okruh posluchačů. Svérázný autorský rukopisnese stopy bohatých životních zkušeností, sympatického brňáctví, poživačného opojení slastmi života, ale i tušení čehosi matafyzického.
Josef Prokeš zde nazírá svět se vší jeho syrovostí i veselím, ja fascinovánobyčejnými lidskými touhami a pocity, balancuje na hraně mezi ironií a shovívavostí. Sarkasmus povídek podpírá osobitá stylizace s vyhraněnými pointami, v nichž i drsnější jazykové prostředky v autorově interpretaci získávají nečekaně poetický rozměr umocněný hudebním podbarvením Zdeňka Filipce. Je to poetika založená na hovorové češtině i nářečí, na jadrných výrazech, neotřelých metaforách a okouzlení poezií vulgarismů, přitom však poetika svým způsobem křehká, místy až starosvětská. To vše je umocněno osobitým přednesem autora.

Obsah: 01 Platím utopence, kafe a rum – 02 Slečno, budete vystupovat? – 03 Jedu na přehradu – 04 Finále slam poetry – 05 Postel s výhledem na Brno – 06 Pendolízinka – 07 Nashledanou, paní učitelko – 08 Balkón s hliněnými vojáčky – 09 Až Janíček z hory pojede.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)