Tisíc jizev aneb Úspěšná sezóna zjizveného Píta (2008)

tisicjizev130.jpgDruhá kniha mladých autorů z Literární akademie. Zuzana Frantová (Zpěv mrtvé královny), Kateřina Hejlová (Trojná bohyně), Tomáš Heřman (Bílá jeskyně, Čokoláda), Jiří Holub (Dohodnuto, dneska v noci), Ladislav Konečný (Staré časy pirátské), Klára Mayerová (Světla ve tmě), Petra Poliaková (Za bráchou do Afriky), Hana Rothová (Dvě bedny), Martin Strnad (Kvoj, syn Chánů), Božena Štibingerová (Anakonda). Redakce knihy Ivona Březinová.

Čte Zuzana Frantová (1-3), Jiří Holub (4-7) a Tomáš Heřman (8-11).

Vydal Albatros v roce 2008 (kniha + interaktivní CD).

Obsah: 1. Trojná bohyně – 2. Anakonda – 3. Zpěv mrtvé královny – 4. Za bráchou do Afriky – 5. Světla ve tmě – 6. Dvě bedny – 7. Dohodnuto, dneska v noci – 8. Staré časy pirátské – 9. Čokoláda – 10. Bílá jeskyně – 11. Kvoje, syn chánů.

Lit.: Březinová, Ivona: Tisíc jizev aneb Zuby nehty jinak. In web Citarny.cz Dobré knihy, 2. 6. 2008 (článek). – Cit.: V loňském roce se devíti studentům soustředěným v mém semináři tvůrčího psaní podařilo vydat v nakladatelství Albatros sbírku hrůzostrašných povídek Zuby nehty. Kniha byla brzy rozebrána, ale to už tvůrčí skupina Hlava nehlava pracovala na dalším projektu, na projektu dobrodružných povídek z exotických koutů celého světa.

Znovu nás čekaly stovky hodin práce. Po hledání žánru, vymýšlení tématu a stanovení rozsahu došlo na studium reálií potřebných k psaní o místech, kde většina autorů nikdy nebyla. Každý si mapoval terén, modeloval svou příští postavu a zkoušel ji zasazovat do prvních vzrušujících situací. A pak se to rozjelo. Povídky začaly vznikat autorům pod prsty na klávesnicích a já jako editorka začala opět dny i noci trávit jejich čtením, psaním připomínek a korigováním. Vždycky říkám, že editor je jako dirigent, každý hudebník v jeho orchestru musí ladit s celkem, ale přitom by měl obstát i jako sólista. Nebylo to jednoduché, ale když pracujete s nadanými a věci zapálenými lidmi, je to jako motor, který vás táhne dopředu. Dokud nejste v cíli. A teď v tom cíli jsme.
Do roka a měsíce po Zubech nehtech přinášejí mladí autoři z Literární akademie knihu Tisíc jizev. Ano, každá jizva má svůj příběh, ať už se odehrává na daleké mongolské poušti, v amazonském pralese při lovu anakond, v rozbouřených vodách Viktoriina jezera, v podmořské žraločí jeskyni poblíž Austrálie nebo třeba v pavilonu Indonéská džungle pražské zoologické zahrady. Všude se dá zažít úžasné dobrodružství. Při psaní i při čtení.

Knihu tentokrát ilustrovali studenti Ústavu užitého umění a designu Západočeské univerzity v Plzni pod vedením Barbary Šalamounové. Jako bonus se ke čtenářům opět dostává CD Tisíc jizev plné zajímavostí, her, kvízů a fotografií. Jeho součástí je i filmový dokument o vzniku knihy, jehož autorem je absolvent Filmové školy Zlín, Petr Smělík, tvůrce nezávislých filmů.

Druhá kniha mladých autorů z Literární akademie je tedy na světě. A ta třetí, prozraďme, právě vzniká. Další informace jsou k nalezení na internetových stránkách skupiny: www.hlavanehlava.cz

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)