Keltské mýty a báje (2012)

Vladimír Hulpach. Úprava a režie František Špergr.

Čtou Miroslav Táborský (I/2, II/2, 4, 8) a Vladimír Javorský (I/4, II/6).

Natočeno 2012. Vydal Popron v roce 2012 (2 CD, 55190-2, 76:08 a 77:41).

Obsah: CD 1: 1. Shannon & R.C.B. – Over the Moor to Maggie – 2. Miroslav Táborský – Bohové přicházejí – 3. Václav Rout & R.C.B. – Dark Island – 4. Vladimír Javorský – Osud synů Turennových – 5. Kelská vinice – Cooley´s, Old Bush-set.

CD 2: 1. Václav Rout & R.C.B. – Scotland The Brave – 2. Vladimír Javorský – Bohové neodcházejí – 3. Jauvajs – Noční můra – 4. Miroslav Táborský – O čtyřech labutích – 5. Celtic harpists – Green Sleeves – 6. Vladimír Javorský – Kukulín – 7. R.C.B. – Loch Lomond – 8. Miroslav Táborský – Námluvy s Emer.

Lit.: -ob- (= Bezr, Ondřej): AUDIO: Javorský a Táborský načetli audioknihu pověstí tajemných Keltů. In web IDnes, 22. 3. 2012 (článek). – Cit.: Keltové jsou legendami opředeným, tajemným a záhadným evropským národem. Bájné keltské příběhy spisovatele Vladimíra Hulpacha nyní interpretují na 2CD Vladimír Javorský a Miroslav Táborský. iDNES.cz přináší ukázky četby obou herců.

„Keltské téma je mi velmi blízké. Mám rád pohádky a pověsti vůbec. A že jich po světě je. Jsou charakteristické pro určitý národ a místo. Léty úprav a předávání v nich zůstala tresť charakteru a hlavně příběhu. Všechny mě zaujaly, ale asi nejatraktivnější jsou Námluvy s Emer. To je právě varianta příběhu, který najdeme i v jiných zemích,“ říká Miroslav Táborský.

Vladimíra Javorského, aktuálního držitele Českého lva za hlavní roli ve filmu Poupata, keltské příběhy zajímají díky fantazii, která v nich je. „Mám rád dobrodružnou fantazii. Na 2CD mě nejvíce zaujal příběh Kukulína, je moc krásný.“ Na 2CD Keltské mýty a báje, které na trh audioknih uvádí vydavatelství Popron Music, najdeme i příběhy Osud synů Turennových, O čtyřech labutích a další.

Bájné keltské příběhy spisovatele Vladimíra Hulpacha rámují typické keltské melodie. „Říká se, že i v našich končinách zanechali Keltové svou genetickou stopu. Možná i proto se mi hudba líbí. Hlavně mi přijde, že má v sobě nějakou hloubku nebo syrovost a umí strhnout. Mám dojem, že i proto se hodně přenáší do moderní hudby,“ dodává Miroslav Táborský.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)