The Casual Vacancy (Prázdné místo, 2012)

J. K. Rowlingová. Audiokniha.

Natočeno 2012. Vydal Little Brown 1. 10. 2012.

Pozn.: When Barry Fairweather dies unexpectedly in his early forties, the little town of Pagford is left in shock. Pagford is, seemingly, an English idyll, with a cobbled market square and an ancient abbey, but what lies behind the pretty façade is a town at war. Rich at war with poor, teenagers at war with their parents, wives at war with their husbands, teachers at war with their pupils…. Pagford is not what it first seems. And the empty seat left by Barry on the town’s council soon becomes the catalyst for the biggest war the town has yet seen. Who will triumph in an election fraught with passion, duplicity and unexpected revelations? Blackly comic, thought-provoking and constantly surprising, The Casual Vacancy is J.K. Rowling’s first novel for adults. (anotace anglicky)

Pagford je zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou je město ve válce. Bohatí jsou ve válce s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Zápletka začíná úmrtím čtyřicátníka Barryho Fairweathera, které obyvatele městečka šokuje. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v radě farnosti, se brzy stane katalyzátorem pro největší válku, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními? (anotace)

Pozn.: „Takže pěkně na rovinu:  Tohle. Není. Dětská. Kniha. Pokud hledáte, co činilo Harryho Pottera kouzelným – Kouzelníci! Zaříkávadla! Létající košťata! -, tady to nenajdete. Pokud hledáte, co činilo J. K. Rownligovou kouzelnou – emoce, srdce -, pak jste na správné adrese. I přes několik humorných chvilek jde o těžký příběh, kde některé postavy nenajdou záchranu, protože jednoduše nikdy neměly šanci. Kniha je naplněna nemilými postavami, které hraničí i s charakteristikou hrozní. Co se mohlo stát nečitelným příběhem, se v rukách J. K. Rowlingové mění v jiné, díky jejímu daru udělat své postavy komplexní a reálné, prostě z nich stvořit lidi.

Schopnost přivést postavy k emocionálnímu životu byla hlavním znakem série Harryho Pottera. Z ní se stal globální fenomén zásluhou srdce, charakterů se silnými i slabými stránkami, kteří bojovali se svými volbami. Přes pomalý start a mnohdy nadbytek popisu a přídavných jmen právě díky výše zmíněnému stojí kniha za přečtení. Četba závěrečných scén je tudíž srdcervoucí a otočení další strany nesnesitelné, ale rozhodně méně než představa, že knihu odložím.“ Deepti Hajela, Associated Press

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)