Tak se ti hlásím… (1965-1978, 2012)

Jiří Voskovec a Jan Werich. Nahrávky z let 1965-1978 vybral a sestavil Robert Tamchyna.

Vydal Radioservis, listopad 2012 (1 CD; CR0627-2 – EAN 8590236062726; 70 min).

Obsah: Jiří Voskovec na pohřbu Ferdinanda Peroutky (1978) – 2. Jan Werich k šedesátinám Jiřího Voskovce (1965) – 3. Jiří Voskovec k šedesátinám Jana Wericha (1965) – 4. Jiří Voskovec na Hlasu Ameriky – 5. Jiří Voskovec v telefonickém rozhovoru s Jiřím Černým v roce 1978.

Pozn.: Jan vidí věci americké z Kampy a já věci české z Manhattanu. Kampa i Manhattan jsou ostrovy. Jan je ostrov v Čechách a já ostrůvek v Americe… Jiří Voskovec (1963)

Nedávno vydaná třídílná Korespondence V+W jasně dokazuje, že poslední dlouhotrvající forbínou Jiřího Voskovce a Jana Wericha byly jejich dopisy. Monology, které zůstaly dialogem. A právě tak sestavil Robert Tamchyna výběr neznámých nebo méně známých nahrávek z pozůstalosti obou klaunů a originálních filosofů. Posluchač na CD sice nenajde žádný dialog V+W, ale i jednotlivé samostatné nahrávky Jana Wericha a Jiřího Voskovce jsou pokaždé buď druhou (chybějící) polovinou herecké dvojice inspirovány nebo ji alespoň ve vzpomínce připomínají.
(anotace)

Lit.: -ob-:  AUDIO: Jako by hlasy Voskovce a Wericha z nového CD komentovaly dnešek. In web IDnes, 5. 11. 2012 (článek + audioukázky). – Cit.: Česká vydavatelství poměrně často přicházejí se zveřejňováním stále nových a nových nahrávek hlasů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Vědí, že na tom neprodělají, byť je často smysl zveřejnění některých fragmentů diskutabilní. Na novém CD Tak se ti hlásím ale najdeme myšlenek dost. (…)

Jedná se vesměs o monology obou protagonistů, pocházející z doby, kdy je dělil oceán. Album proto příznačně uvozuje motto Jiřího Voskovce z roku 1963: „Jan vidí věci americké z Kampy a já věci české z Manhattanu. Kampa i Manhattan jsou ostrovy. Jan je ostrov v Čechách a já ostrůvek v Americe.“

Obsahem CD, které uspořádal Robert Tamchyna, jsou zejména nahrávky z archivu Českého rozhlasu: vzájemné gratulace k šedesátým narozeninám z r. 1965, poděkování Jana Wericha posluchačům za přání k narozeninám a Voskovcův zvukový dopis z Ameriky. Z archivu autora knihy Rozhovory s Voskovcem Michala Schonberga byl vybrán fragment s Voskovcovou vzpomínkou na začátek přátelství a spolupráce s Janem Werichem.

Kuriozitou alba je i vůbec poslední záznam hlasu Jiřího Voskovce, pocházející z veřejného telefonického rozhovoru s hudebním publicistou Jiřím Černým v roce 1978 během festivalu W+ V v Praze Radlicích. Z editorova archivu pochází Voskovcův rozhovor v Hlasu Ameriky a projev při pohřbu s Ferdinandem Peroutkou z roku 1978.

Právě na něm lze dokumentovat, že jsou Voskovcovy myšlenky v mnohém aktuální. Nad rakví slavného českého novináře mj. řekl: Dnes převládají šestákoví pisálkové, pak autoři bestsellerů, anebo zejména nikoli ‚men of letters’, ale ‚men of the media’. ‚The media‘ mi vždy připmínají ona původní média, co vyvolávají duchy. Zpravodajství zmizelo a místo zpráv máme vyvolávání duchů. Nikoli fakta, nýbrž přízraky fakt. Místo událostí přeludy událostí. Sny, fantazie a noční můry těchto výrobců posledních zpráv.“ Jako by to psal dnes.

Lit.: Syki: RC review: Tak se ti hlásím. In web Knižní doupě, 20. 2. 2013 (recenze?). – Cit.: Snad není člověka, který by o této dvojici výborných umělců ještě neslyšel. Oba jsou považováni za jedny z nejvýznamnějších představitelů meziválečné divadelní avantgardy. Oblíbenci českého národa, kteří své okolí rozesmívali i v těch nejtěžších chvílích. V roce 1926 vstoupili do Osvobozeného divadla a přinesli Vest pocket revue, u Spoutaného divadla zase Baladu z hadrů a když už svým názorem začali fašistům pěkně zatápět, byli nuceni emigrovat do Ameriky.

Ani tam ale nemlčeli a ozývali se krajanům díky Hlasu Ameriky. Po válce se do Česka vrátili a pokoušeli se v Divadle V + W opět navázat na politickou satiru, leč doba tomu nepřála. Voskovec tak opět emigroval. Nejdříve do Francie, pak po peripetiích i do USA. Werich po čase založil Divadlo Voskovce a Wericha, v němž se mu partnerem na prknech stal Miroslav Horníček.

Fakta a fikce

Tak se ti hlásím je kompilace několika záznamů souvisejících s Voskovcem a Werichem. Jeden záznam je věnován blahopřání k šedesátinám Voskovce a druhý zase blahopřání k šedesátinám Wericha. Můžete si tak poslechnout, co o sobě přátelé navzájem říkají a jak se dívají na život celkově.

Není nouze ani o srdečné a toliko typické poděkování ze strany Wericha nebo rozloučení s Ferdinandem Peroutkou. Ani telefonický rozhovor Jiřího Černého s Voskovcem není k zahození, pořádnou atmosféru mu dodává ještě přítomné publikum.

Audiokniha

O slovo se pomalu, ale jistě, začínají na knižním trhu hlásit také audioknihy. V zahraničí je zcela běžné zakoupit si mluvenou verzi knihy a poslouchat ji při cestě do práce, či jen tak doma v křesle. Prožitek ještě umocní dobrý vypravěč a v tomto případě jde rovnou o výborné vypravěče. Výhodou aduioknih na Audiolibrix je také to, že zakoupená audiokniha vám zůstane v knihovně, do níž se můžete kdykoliv dostat a audio si opět stáhnout. Nemusíte ji tak poslouchat jen na domácím počítači, ale také si je stáhnout do mp3 přehrávače či rovnou vypálit na CD.

Postřehy a pocity

Musím říct, že jsem na tuhle audioknihu byla opravdu zvědavá. Už je to nějaký čas, kdy jsem naposledy viděla nějaký jejich film nebo poslouchala zvukové záznamy. Jejich hry, revue a jakékoliv komentáře jako reakce na tehdejší dobu mě vždycky dokázaly jak rozesmát, tak i donutit se zamyslet. Nedokážu si představit, že bych měla sledovat, jak začíná válka a nemoci proti ní nějak zasáhnout. A po jejím skončení se zase dívat na vzestup jiného režimu.

Hodnocení

Pokud stejně jako já máte tuto humornou dvojici rádi a Werichův hlas ve vás vyvolává vzpomínky na dětství, kdy jako král nerozbije jedno nebo dvě vejce, ale rovnou tři a na vrch tam ještě přidá skořápky, potože pak ty lívance budou přece křupavější, rozhodně vám tuto audioknihu doporučuju. Nejen, že nahlédnete do vysílání Hlasu Ameriky, ale také do rozhovorů mezi dobrými přáteli.

Audiokniha Tak se ti hlásím je skvělou příležitostí, jak začít s mluveným slovem. Dozvíte se zase něco nového a po skončení záznamu vám bude líto, že to není delší. Poslech jsem si náramně užila, a proto dávám zasloužených 5 hvězdiček.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)