Labyrint světa a ráj srdce v jazyce 21. století (2011)

Jan Amos Komenský. Úprava Lukáš Makovička. Hudba Tomáš Najbrt (loutna).

Čte Vladimír Hauser.

Natočeno ve studiu Radio 7 v roce 2011. Vydalo nakladatelství Poutníkova četba v roce 2011 (1 CD mp3, celkový čas 7 hod. 47 min.).

Pozn.: Komenského Labyrint světa a ráj srdce v jazyce 21. století vychází na CD! Knihu načetl herec brněnského divadla pan Vladimír Hauser, doprovod na loutnu nahrál Tomáš Najbrt. Významné křesťanské dílo, které nás přivádí zpět ke kořenům české reformace. Příběh o tom, jak poutník hledající smysl života projde všechna zákoutí světa a nakonec zklamán světem nalezne v pokoji svého srdce Spasitele Pána Ježíše Krista. (anotace)

V těžké životní situaci psance a čerstvého vdovce píše Komenský svůj Labyrint. V situaci, kdy sám až hmatatelně zakouší, že v tomto nestabilním a pomíjivém světě jsme cizinci a poutníci bez domova, že nic ani z dobrých Božích darů nemůže být nepohnutelným základem života, pokoje a nasycení duše a radosti. Chápe, že pevnou půdu pod nohama i jediný zdroj života je možné nalézt v Bohu, když se člověk z Jeho milosti cele odevzdá Ježíši Kristu a jej má za svůj drahocenný poklad.

Robert Hart, kazatel a historik

„Od prvopočátku byl Komenského Labyrint světa a Ráj srdce považován za tištěný klenot našich emigrantů, jak svědčí i čtvrtá sloka písně našich vyhnanců, kterou po poprvé uveřejnil Ján Kollár v roce 1832 v pražském Časopise Českého Musea:
„Nevzali sme s sebou nic, po všem veta, jen Bibli Kralickou, Labyrint světa.“
Na závěr si je nutno jen přát, aby tato publikace Poutníkovy četby měla nemenší úspěch a oblibu, jako mnohá předešlá vydání tohoto Komenského veledíla.

PhDr. František Hýbl, emeritní ředitel Muzea Komenského v Přerově, komeniolog, pedagog a dějepisec.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)