Soudruzi, to snad ani není pravda (2006)

Sestavili Gabriel Gössel a Naďa Dvorská.

Vydal Supraphon v roce 2006 (CD, 70 min.).

Pozn.: Výběru písní a nahrávek z dob totality v archivu Českého rozhlasu a Supraphonu, nazvaný Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo ( SU5604-2) byl do té míry úspěšný, že vybízel k pokračování, neboť materiálu, ze kterého je možné čerpat, je stále hodně. Ke zdrojům nyní přibyl také archiv České televize. Náš nový výběr se opět zaměřil na písně, básně a pořady, které původně sloužily jako agitace a dnes působí komicky. Tato koláž obsahuje archivní záznamy, které zvláště humorně charakterizují dobu svého vzniku – sborové recitace propagačních básní, častušky, písničky z 50. let i z doby normalizační, znělky a projevy. Nechybí pověstné televizní Křeslo pro hosta s Ludmilou Pelikánovou, Píseň amerického nezaměstnaného či Stalinova ukolébavka. Směsice uvedených záznamů shromažďuje to, co si pamatujeme z minulých desetiletí, čemu jsme se smáli, abychom dali najevo odpor k režimu, který nás dusil. Z archivu vybrali Gabriel Gössel a Naďa Dvorská, v obalu jsou použité původní plakáty z 50. let. Další výběr z archivních absurdit, nahromaděných v dobách totality. (anotace Supraphon)

Obsah: 01. Budujeme – 02. Invase – 03. Ni krok zpět – 04. Slovo k voličům – 05. Píseň amerického nezaměstnaného – 06. Schůze před průvodem – Z víry lidu všeho. Pásmo veršů českých básníků k 30 výročí Vítězného února – 07. Ukolébavka (tzv. Stalinova) – 08. Splň celý úkol – 09. Ostravská častuška – 10. Řekne se kost (1950) – agitační výzva – 11. Usměvavá traktoristka – 12. Za Gottwalda vpřed – 13. Zpěv svobody – 14. Kuba si – 15. Bdělá stráž – 16. Dobře míněná rada (Běž domů, Ivane) – 17. Nech odpadne, čo je kolísavé. Z projevu 1. tajemníka KSČ Gustáva Husáka – 18. Pochod veselých dětí (Marsh veselykh rebjat) – 19. Rozkvetlý den (Bez chleba nejde jíst….) – 20. Písničky s břinkáním. Co poslouchají mladí – 21. Kamarádi – 22. Kapitán – rozvědčík Pavel Minařík v ČT – 23. Mladá brigáda – 24. Zimní výstroj vojáků. Z pořadu Azimut – 25. Kandidát – 26. Moučníky z jablek a Brácha medvěd. Reklamy ČT – 27. Step – 28. Charta 77 – odsouzení pracujícími – 29 Komunismus zvítězí – 30. Charašo (a ničevo) – 31. Opilý Brežněv. Z projevu 1. tajemníka KSS – 32. Já vodku rád pijem – 33. Soudruzi, když se tak zamyslíme…Z pořadu Křeslo pro hosta – 34. Vpřed, soudruzi, směle.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

29 Komunismus zvítězí

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)