Skála (2013)

peter_may_skalaPeter May. Audiokniha. Detektiv Fin Macleod se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti.  Překlad Linda Kaprová. Hudba Martin Kusák. Produkce Martin Pilař. Režie Jitka Škápíková.

Čte Jiří Dvořák.

Natočeno ve studiích ADK – Prague v roce 2013. Vydal Martin Pilař, OneHotBook. Distribuce Radioservis, květen 2013 (2 CD mp3; AK009, EAN 8594169480091, celkový čas 13 hod. 30 min.).

Pozn.:  Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?

Skála je detektivní román vzácné síly a představivosti odehrávající se v kulisách, které připomínají velké anglické romány devatenáctého století. Je možno ho zařadit do kategorie tzv. literary crime, tedy krimi psané kvalitním literárním stylem, přesahující hranice žánru, která je dnes globálně úspěšná především díky severským autorům od Mankella přes Larssona, Keplera a další.

Peter May (1951) se narodil v Glasgow. V současnosti žije ve Francii. Původně se živil jako novinář a je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. Celosvětové renomé mu přinesla série detektivních románů Trilogie z ostrova Lewis odehrávající se v Mayově rodném Skotsku – Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky.

Seznam ocenění, které román Skála získal:
CEZAM PRIX LITTÉRAIRE 2011 – jedna z celosvětově nejvýznamnějších čtenářských cen
PRIX DES LECTEURS LE HAVRE 2010 – cena čtenářů na festivalu kriminálních románů
PRIX INTER LYCÉES PROFESSIONELS 2011 (Nantes)
PRIX POLAR INTERNATIONAL 2010 (Cognac) – užší nominace
PRIX DES LECTEURS 2010 (VILLENEUVE LEZ AVIGNON, Festival du Pola) – užší nominace

Lit.: Horák, Jakub:  Peter May: Skála. In web Audiokniha roku, 17. 5. 2013 (recenze). – Cit.: Jen několik málo týdnů po vydání českého překladu bestselleru skotského spisovatele Petera Maye Skála (v originále The Blackhouse) přispěchalo OneHotBook s jeho audioknižní podobou. Dvě série kriminálek Stiega Larssona a Larse Keplera, které, ještě pod hlavičkou ADK-Prague, vydalo dříve, tak získavají třetího do party – úspěšnou trilogii z ostrova Lewis. A nová série vyžaduje i dalšího chlapáka, který ji co nejpůsobivěji přednese posluchačům, zmlsaným Martinem Stránským či Pavlem Rímským. Jiří Dvořák, který už má své první (viewegovské) setkání s nekrácenými audioknihami za sebou, se pro přednes prvního dílu trilogie Petera Maye, ukázal jako dobrá volba.

Skála
O knize samotné toho bylo napsáno mnoho: o tom, jak zavedený televizní scenárista, nenašel pochopení u britských vydavatelů, jak jeho román vyšel nejprve ve Francii a jak se setkal s kladným ohlasem čtenářů i kritiky. Světová periodika nešetří superlativy a Mayovo dílo označují nejčastěji jako působivé.

Pod dojmem podobně pochvalných hodnocení se tak může posluchač cítit nejprve podveden – příběh začíná jako koláž tisíckrát omletých klišé. Policejní vyšetřovatel Fin, který před časem přišel o syna (!) a jehož manželský život se v důsledku toho hroutí (!), je poslán k případu vraždy člověka, kterého kdysi osobně znal (!) do své rodné vesnice. Tam pochopitelně nechybí nesympatický šéf místní policie, který detektivovi z města dává najevo, že není vítán (!).

Jakmile se ale otevře druhá linie příběhu – Finovo vzpomínání na jeho dětství a mládí – rozvine se Mayovo vypravěčství v plné šíři. Tehdy teprve posluchač proniká do atmosféry života na ostrově Lewis a postupně se mu před očima vykresluje nehostinnost krajiny i zemité charaktery místních obyvatel. Začíná chápat Finovu potřebu dostat se pryč z ostrova. Dostat ostrov pryč ze svého života. Sama kriminální zápletka Skály by možná vydala na průměrnou povídku, ve spojení s retrospektivní složkou ale získává román na oné působivosti, která je mu tak často přisuzována.

Zlomový okamžik příběhu – tradiční odchyt mláďat terejů, který je místními zároveň chápán jako iniciační obřad mladých chlapců, a který se už po staletí řídí danými pravidly – patří k pasážím, jež se čtou i poslouchají takříkajíc jedním dechem. V tomto místě románu se zrychluje i tempo přítomné dějové linie a až do konce si pak román udržuje napětí a spád.

Alespoň za malou zmínku tentokrát jistě stojí grafická úprava audioknihy. Ta je shodná s obálkou českého knižního vydání, kterou pro nakladatelství HOST ji vytvořilo slovenské trnavské grafické studio Pergamen. Zdánlivě poklidný ptačí motiv se v průběhu poslechu stává hrozivějším a lze v něm rozpoznat neutěšenost ostrova na severu Skotska, nepřístupnost místních i temná tajemství, která skrývají.

Skálu, pro účely audioknihy nepatrně upravenou a zkrácenou (na třináct a půl hodiny), režírovala Jitka Škápíková a o vhodný hudební podklad se postaral hudební režisér Martin Kusák. Posluchači ji mohou získat buď stažením z internetu například na audioteka.cz nebo koupí CD v některém z kamenných obchodů. Jestliže se Mayův román setká i u nás s takovou oblibou jako v zahraničí, můžeme jistě doufat, že se na jaře příštího roku dočkáme jeho pokračování i v audioknižní podobě.

Lit.: -ob- (= Bezr, Ondřej): AUDIO: Úspěšnou skotskou detektivku Skála načetl herec Jiří Dvořák. In web IDnes, 10. 5. 2013 (článek). – Cit.: Jedna z nejúspěšnějších detektivek posledních let, která může konkurovat i mohutné „severské vlně“, je Skála skotského autora Petera Maye. Nyní vychází jako třináctihodinová audiokniha, načtená hercem Jiřím Dvořákem. iDNES.cz přináší dvě ukázky.

Skála je první část autorovy trilogie z ostrova Lewis. Ten je považován za nejodlehlejší místo ve Skotsku, drsné, ale krásné. Odehrála se zde vražda připomínající podobné zabití v Edinburghu, které vyšetřuje policejní detektiv Fin Macleod. Ten se na ostrově narodil a prožil zde své mládí.

Detektiv se setkává s dávnými kamarády či se svojí první láskou. Málokdo jej však vítá s otevřenou náručí a Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého a tragédie, která se udála před dávnými lety.

Autor Skály Peter May se narodil v Glasgow a v současné době žije ve Francii. Živil se jako novinář, knižně debutoval románem The Reporter v roce 1978, jehož přepracováním ve scénář započala jeho úspěšná televizní kariéra. Má na kontě více než tisíc položek, včetně seriálů The Standard a Machair. Romány píše ve volném čase.

Román Skála vyšel v roce 2009 nejdříve ve Francii, o necelé dva roky později také ve Velké Británii. Zde osm týdnů figuroval na žebříčku bestsellerů, zvítězil v anketě o nejoblíbenější knihu podzimu 2011 a BBC plánuje natočit jeho filmovou verzi. V září 2012 vyšel druhý díl s názvem The Lewis Man (Muž z ostrova Lewis) a v lednu 2013 závěrečný díl trilogie The Chessmen (Šachové figurky).

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)