Zaklínač I – Poslední přání 1/6 (2013)

Andrej Sapkowski. Dramatizovaná audiokniha v šesti částech. Audioknihy. Hudba Petr Hanzlík. Režie Jakub Tabery.

Osoby a obsazení: vypravěč (Jiří Plachý, 1-6), Geralt (Jiří Dvořák, 1-6), Velerad (Petr Halíček, 1), Foltest (Petr Mikeska, 1), Ostrit (Ivo Theimer, 1), Segelin (Libor Jeník, 1), Aleš Říha (1), Václav Šanda (1), Ivan Čermák (1), Nivellen (Pavel Tesař, 2), Nenneke, Vereena (Veronika Bajerová, 2-3, 5-6), Falwick (Miroslav Táborský, 3), Tailles (Ivan Čermák, 3), Renfri (Klára Sedláčková Oltová, 3), Stregobor (Milan Slepička, 3), fojt (Ota Jirák, 3), Patnáctka (Jan Musil, 3), Nohorn (Aleš Říha, 3), Civril (Petr Prokeš, 3), Libuše (Dita Fuchsová, 3), Noskamínek (Daniel Tabery, 3), Marylka (Ingrid Jobertová, 3), Tawik (Petr Pěknic, 3), Calanthé (Ivana Milbachová, 4), baron Kokodák (Petr Halíček, 4), Ježek (Václav Šanda, 4), Myšilov (Petr Mikeska, 4), Eist (Jindřich Hinke, 4), Haxo (Karel Gult, 4), Pavetta (Petra Nakládalová, 4), Crach an Craite (Jakub Hejdánek, 4), Herold (Michal Gulyáš, 4), Vissegerd (Jan Kacian, 4), Marigold (Jakub Saic, 5-6), kozoroh Torque (Pavel Tesař, 5), elf Filavandrel (Ivo Theimer, 5), Galarr (Kryštof Nohýnek, 5), elfka Toruviel (Petra Horváthová, 5), Dhun starosta (Libor Jeník, 5), Yennefer (Helena Dvořáková, 6), Chireadan (Jan Szymik, 6), Krepp (Radek Valenta, 6), Neville (Libor Jeník, 6), Vratimir (Petr Prokeš, 6), Petr Pěknic (6), Jan Musil (6) a Aleš Říha (6).

Natočeno 2013. Vydala Audiotéka 21. 8. – prosinec 2013 (6 CD, 11:30´58).

Obsah: 1. Zaklínač (První příběh z povídkové sbírky Zaklínač I. Poslední přání, je vůbec první povídkou, ve které Andrzej Sapkowski představil legendární postavu Geralta z Rivie, zaklínače, bělovlasého zabijáka monster a magických tvorů. V příběhu nazvaném prostě Zaklínač přichází Geralt do Wyzimy kvůli nezvyklé zakázce krále Foltesta. Jeho dcera je zakleta do podoby vraždící nestvůry, strigy. Zaklínač se má pokusit zakletí sejmout, ale někteří wyzimští občané by dali přednost radikálnějšímu řešení…) – 2. Zrnko pravdy (V příběhu nazvaném Zrnko pravdy Geralt během svého putování narazí na dvě mrtvá těla. Zdá se, že v okolí řádí nebezpečná příšera. Nedaleko místa činu zaklínač narazí na obydlí, jehož pánem je Nivellen, podivný tvor, napůl člověk napůl zvíře. Ale ne všechno je ve skutečnosti takové, jak se na první pohled jeví…) – 3. Menší zlo (Zaklínač je postaven před dilema. Má pomoci mágu Stregoborovi a zabít dívku, která je považována za mutantku, nebo opustit Blaviken a vystavit tak kouzelníka a nevinné obyvatele vesnice smrti. Geralt zvolí, až do konce si však není jist, zda vybral menší zlo.) – 4. Otázka ceny (Královna Calanthé pozve Geralta na zásnubní hostinu své dcery Pavetty a chce, aby se zaklínač postavil proti neblahému proroctví.) – 5. Konec světa (Marigold a Geralt se při vandrování dostanou daleko na východ na „konec světa“ – Dol Blathanna (údolí květů). Geralt si má popovídat s „čertem“, ale vše není tak jednoduché, jak se zdá. – 6. Poslední přání (Marigold zde dostává Geralta do pěkné šlamastyky. Vyvolá totiž džina, Génia Vzduchu, a ten mu ochromí hlasivky. Aby ho Geralt zachránil, požádá o pomoc čarodějku.)

Pozn.: První povídkovou knihu Zaklínač I. Poslední přání přináší Audiotéka v šesti dramatizovaných audioknihách s desítkami herců, unikátními zvukovými efekty a původní hudbou v režii Jakuba Taberyho.

Lit.: Hanzel, Břetislav: Kultovní Sapkowského Zaklínač ožívá v nových audioknihách (PR). In web Fantasy Planet, 22. 8. 2013 (článek). – Cit.: Audiotéka.cz, průkopník elektronického prodeje audioknih u nás, vydává šest audioknih podle povídek z knihy Zaklínač I. Poslední přání od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. První dva příběhy Zaklínač a Zrnko pravdy mají svou premiéru právě dnes exkluzivně ve službě Audiotéka.cz, kde jsou k dispozici ke stažení do mobilních aplikací Audiotéka nebo ve formátu MP3.

Audio verze kultovního literárního díla v Čechách nesmírně populárního Sapkowského je na české poměry velmi ambiciózním projektem. „Říkáme téhle formě audioknihy „superprodukce,“ prozrazuje Břetislav Hanzel, výkonný ředitel Audiotéky. „Naším záměrem je vytvořit v podstatě film bez obrazu. V celé šestidílné sérii pracujeme s desítkami herců, původní hudbou i zvukovými efekty.“ Neznamená to ale, že by byl text knihy výrazně dramaturgicky upravován. „V 99 % se držíme původního textu, tak jak jej pan Sapkowski geniálně napsal. Škrty se týkají jen minima věcí, které při audio interpretaci prostě nedávají smysl,“ doplňuje režisér audioknih Jakub Tabery.

Polský spisovatel Andrzej Sapkowski se řadí mezi nejpopulárnější autory fantasy žánru a bělovlasý zabiják příšer a magických monster Geralt z Rivie je jednou z nejoblíbenějších literárních postav nejen mezi fanoušky fantasy. K popularitě knih přispělo i televizní a filmové zpracování a také celosvětově úspěšná počítačová hra. V audio verzi fantasy příběhů ze světa Zaklínače uslyšíte v hlavních rolích dva členy Divadla na Vinohradech, Jiřího Plachého jako vypravěče a Jiřího Dvořáka v roli zaklínače Geralta.

První dvě audioknihy z plánované série se zaklínačem jsou již dnes exkluzivně k dostání na webu www.audioteka.cz a v mobilních aplikacích Audiotéka za 149 Kč. Díky partnerství Audiotéky a společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak mají majitelé telefonu Samsung Galaxy S4 možnost získat je zcela zdarma. Stačí jim do svého telefonu stáhnout ze Samsung Apps aplikaci Audiotéka.cz, ve které ihned po instalaci audioknihy najdou. Další čtyři audioknihy se Zaklínačem Audiotéka postupně uvede na trh během letošního podzimu.

Lit.: -ts-: (= Šťástka, Tomáš): AUDIO: Populární fantasy Zaklínač vychází doslova jako film bez obrazu. In web IDnes, 26. srpna 2013  (článek). -  Cit.: V audioverzi vychází první dvě povídky z knihy Zaklínač I. Poslední přání od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Dva ze šesti plánovaných příběhů Zaklínač a Zrnko pravdy mají svou premiéru ve službě Audiotéka.cz.

Jsou zde k dispozici ke stažení do mobilních aplikací Audiotéka nebo ve formátu MP3. Audio verze kultovního literárního díla v Čechách nesmírně populárního Sapkowského je na české poměry ambiciózním projektem. „Říkáme téhle formě audioknihy ‚superprodukce’,“ prozrazuje Břetislav Hanzel, výkonný ředitel Audiotéky.

Zaklínač

Polský spisovatel Andrzej Sapkowski se řadí mezi nejpopulárnější autory fantasy žánru a bělovlasý zabiják příšer a magických monster Geralt z Rivie je jednou z nejoblíbenějších literárních postav nejen mezi fanoušky fantasy.

„Naším záměrem je vytvořit v podstatě film bez obrazu. V celé šestidílné sérii pracujeme s desítkami herců, původní hudbou i zvukovými efekty.“

Neznamená to ale, že by byl text knihy výrazně dramaturgicky upravován. „V 99 % se držíme původního textu, tak jak jej pan Sapkowski geniálně napsal. Škrty se týkají jen minima věcí, které při audio interpretaci prostě nedávají smysl,“ doplňuje režisér audioknih Jakub Tabery.

V audio verzi fantasy příběhů ze světa Zaklínače uslyšíte v hlavních rolích dva členy Divadla na Vinohradech, Jiřího Plachého jako vypravěče a Jiřího Dvořáka v roli zaklínače Geralta.

První dvě audioknihy z plánované série se zaklínačem jsou k dostání na webu projektu a v mobilních aplikacích Audiotéka za 149 Kč. Další čtyři se dostanou na trh během letošního podzimu.

Lit.: Antea: Recenze: Zaklínač I. – Poslední přání (audiokniha). In web Antea bloguje, 19. 7. 2017 (recenze). – Cit.:  Tajemná a opěvovaná kniha, zbožňovaná a uznávaná hra. To je Zaklínač. Jak se povedlo, příběh zaklínače Geralta z Rivie převést do audioknižní podoby? Povedlo se zachovat kouzlo díla, které k sobě láká muže i ženy napříč generacemi?

Nad recenzování audioknihy Zaklínače I. – Poslední přání jsem hodně váhala. V práci se spouštěl nový projekt a já končila v noci. Audioknihy poslouchám vždy před spaním, ale v tomto období jsem usínala po pár minutách a přitom celá audiokniha měla 11 a půl hodiny! Jak jsem to měla stihnout?

Nakonec jsem ale neodolala. Ve svém okolí mám dva velké fanoušky zaklínače a oba se mnou potřebovali tuto recenzi konzultovat (rozuměj: neustále mi cpali, co nesmím zapomenout napsat) a kdybych je nechala tak za mě recenzi napíšou sami. Nakonec jsem se tedy rozhodla nakonec připojit jejich krátké vyjádření, aby mě v klidu nechali vyjádřit se dlouze .

Ze všeho nejdříve bych ráda shrnula obsah úžasného, fantastického světa, ve kterém se zaklínač pohybuje. Andrzej Sapkowski si se svým dílem skutečně vyhrál. Svět je vykreslen velmi promyšleně a detailně a připomíná náš středověk, jen s tím rozdílem, že v zaklínačově světě ještě žijí různé nestvůry např. strigy, démoni apod. jejichž lovem se zaklínači živí. Nemají to ani lehké, protože zaklínačství je velmi opovrhované řemeslo. Aby se totiž člověk stal zaklínačem, musí projít tolika krutými zkouškami, včetně trávení se jedy, že přijde o své lidství. Ztratí city i plodnost a tak jediná cesta, jak se postarat, aby řemeslo nevymřelo je krást lidem jejich malé děti. Takže ačkoliv lidé zaklínače potřebují a jejich práce využívají, přesto k nim cítí po většinou jen odpor a strach… Více o obsahu můžete najít v mé recenzi knižní předlohy této audioknihy)

Audiokniha Zaklínače I. – Poslední přání je mezi audioknihami výjimečná. Nejen svou délkou, která je vskutku nevídaná a o proti průměrné audioknize až několikanásobná. Zejména, když si uvědomíme, že papírová kniha není žádná tlustá bichle. Ale právě to se mi na této audioknize líbí, je vidět, že se na ní v ničem nešetřilo a přistoupilo se k ní s tak velkou vážností, jako si taková srdcová záležitost velké masy lidí zaslouží.

Už jen při zběžném pohledu na seznam interpretů je čtenáři/posluchači jasné, že narazil na něco výjimečného. Ten seznam je totiž, stejně jako délka audioknihy, několikanásobný oproti běžným audioknihám. Seznam interpretů totiž zahrnuje desítky herců a každá postava má svůj vlastní hlas, což je při počtu postav, které se v díle vyskytují něco dosud nevídaného.

Z všechny si jmenujme alespoň vypravěče Jiřího Plachého jehož hlas, vždy perfektně vystihl situaci a poskytl posluchači pocit, že je součástí příběhu. Samozřejmě nemůžu opomenout ani hlasově vždy dokonalého zaklínače Jiřího Dvořáka, jehož charismatický, tajemný hlas k postavě zaklínače skvěle pasuje.

Pro hlasy všech interpretů nemám nic než slova chvály. Tempo, výslovnost, síla hlasu… nemám nic, co bych jim mohla vytknout.

A co je zlatým hřebem audioknihy? Hudební podkres!

Celá audiokniha je podbarvena perfektní hudbou a zvukovými efekty, které vždy perfektně doplňují situaci. Ze všeho nejvíce oceňuji hudební předěl mezi jednotlivými kapitolami, ten předěl totiž do audioknihy zapadá a patří.

Z toho by si měli vzít příklad autoři audioknihy Švejka, u kterého mi z hudebního předělu téměř tekla krev z uší a dodnes na to vzpomínám jako na šílenou, otravnou a neskonale pitomou znělku, která se vždy na začátku nové kapitoly rozvřískala a probudila mě.

U Zaklínače se nikdy nic takového nestalo a zejména u poslední z šesti kapitol – Poslední přání, která dala název celé (audio)knize jsou hudba i efekty dokonalé. Člověk má skoro pocit, jako by se díval na film, jenže díky skvělé práci na audioknize odvedené, jej nepotřebujete vidět, stačí jej slyšet.

Kdybych měla audioknihu k něčemu přirovnat tak Zaklínač I. – Poslední přání je mezi audioknihami totéž, co Hry o trůny mezi seriály. Vymazlený do posledního detailu, kdy se při rozhodování vždy volila lepší možnost bez ohledu na náklady.

K celému dílu, mám jen jednu výhradu, na kterou mě upozornil VB a nepochybuji, že ji zmíní ve svém názoru na audioknihu. Audioknize totiž chybí první úvodní kapitola, která sice vzhledem k této knize není podstatná, ale k celému příběhu je velmi důležitá a je velká škoda, že byla vynechána.

Proto Zaklínač nedostane 10 bodů z deseti, které by si zasloužil, ale odejde ode mne „pouze“ s devíti.

A nyní už ta slíbená vyjádření dvou velkých zaklínačských fanoušků:

(VB – fanoušek zaklínače, hrdý majitel nejúžasnější fenky na světě jménem Cirilla Fiona Elen Riannon alias mého milovaného Cirounka, několika zaklínačských mikin, všech zaklínačských her, knih, deskové hry a pár zaklínačskýh medailonů a nyní už také i majitelem audioknih)

Recenze na AK Zaklínač: Já osobně hodnotím knihu v celku pozitivne. Jakožto velký fanousek Sapkowského světa nemohu nic vyčítat knize samotné, lze se vyjádřit pouze k jejímu zpracováni. Každý, kdo knihu četl si jistě za hlasy postav dosadil vlastná. Někdo více či méně ovlivněn herní sérií. (O dosavadním filmovém zpracování nemluvme).  Shrnutí: Pokud si zvyknete na jiné hlasy než které očekáváte, nemůžete mít s knihou problém. Například na delši cesty autem nebo na poslech k domacím pracem apod. Na prožitek k relaxaci v křesle není podle mě kvalita taková, ale každému podle chuti.

Brácha – fanoušek zaklínače, majitel nesložených zaklnačských puzzlí, které rozložené válí po mé posteli, vlastník a zapálený hráč všech Zaklínačských her, medailonu a nějakých podivných hracích zaklínačských karet se kterými téměř vždy prohrávám…)

Audio kniha zaklínač poslední přání- obyčejná audiokniha nebo umělecké dílo?

Asi nemá moc velkou cenu psát o čem audiokniha Zaklínač Poslední přání je, to by měl každý vědět. Zmínit by se mělo, jak je tato skvělá kniha od Andrzeje Sapkowskiho skvěle namluvena a dalece překonává význam slova audiokniha. Pokud čekáte, že je namluvena jedním maximálně dvěma herci/dabéry s minimem zvukových efektů, tak se velice pletete. Každá postava má svůj hlas, který dokonale vystihuje atmosféru dané povídky nebo situace, navíc skvělé výkony dabérů  doplnuje úžasná hudba a spousty zvukových efektů. Díky tomuto a díky tomu, že s příběhem to funguje naprosto dokonale si dovoluji tvrdit, že toto není obyčejná audiokniha ale umělecké dílo. Protože, kdo nikdy neslyšel „uk uk nebo potrkám“ jako by nebyl.

Pozn. Na to, jak byli oba pánové žhaví mi do recenze kecat je s podivem, že když přišla řada na ně, čekala jsem na jejich názor skoro měsíc. Oba dva mě ale hodně překvapili, jak kvalitně se nakonec vyjádřili. Moc děkuji.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)