České humoresky (1991)

foto28Jaroslav Hašek, Ignát Herrmann, Eduard Bass, Karel Matěj Čapek-Chod. Hudba Mlhoš Kafka. Mistr zvuku Miroš Svatoň. Režie Helena Vaňurová.

Čte Soběslav Sejk.

Natočeno 1991. Vydalo Audiostory v roce 1991 (1 MC, AY0030).

Pozn.: Humoreska bývala krátká a slibovala pobavení. Stavěla na příhodě a vypravěči, který neváhal nadsazovat. Bytostné zalíbení v novinkách ji sbližovalo s obecnou mluvou a nespisovnými výrazy. Svým domovským právem patřila do novin a časopisů.Lačnila tudíž po námětech atraktivních a módních, ne-li senzačních. Byla doma ve městě i na maloměstě. Libovala si v konfrontacích výjimečného a všedního, přirozeného a hraného, velkého a malého. Dávala šanci velkým začátečníkům na poli krásné prózy. Přinášíme humoresky z pera J. Haška, I Herrmanna, E. Basse, K. Matěje Čapka-Choda. (anotace)

Obsah: 1. Jaroslav Hašek – Dobrý voják Švejk se učí zacházet se střelnou bavlnou, 2. Karel Matěj Čapek-Chod – Ševcem, 3. Eduard Bass – Fanynka, 4. Ignát Herrmann – Martin Kropáček, leštič podlah, 5. Jaroslav Hašek – Potíže s literární tvorbou.

Pozn.: Povídka „Martin Kropáček, leštič podlah“ je k poslechu zde.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)