Africké báje (1992)

Pověsti a báje z daleké Afriky vypráví o lásce Afričanů k rodné zemi a krásné přírodě. Překlad Miroslav Oplt a Ladislav Mikeš Pařízek. Zvukový mistr Jiří Minařík. Hudební spolupráce Mlhoš Kafka. Producentka Jindřiška Nováková. Režie Helena Vaňurová.

Čte Lukáš Hlavica.

Natočeno v září 1992 ve studiu Stavovského divadla v Praze. Vydalo AudioStory v roce 1992 (1 MC, 55:50 min.; analog, stereo). Reedice Popron, společně s asijskými pohádkami pod názvem Báje a pohádky z Afriky a Asie, 2010 (2 CD).

Obsah: 1. Slané slzy 00:09:08 – 2. Zářivá Boako 00:07:26 – 3. Mosazný oštěp 00:06:54 – 4. Jižní kříž 00:08:57 – 5. O mocném krokodýlu 00:11:14.

Pozn.: Pocházejí z kraje ležícího na jih od rovníku. Území se nazývá Sankuru. Cestovatel a spisovatel, který tyto báje sebral a převyprávěl, L. M. Pařízek, v předmluvě ke knižnímu vydání říká: “V tomto kraji plném tajemství poslouchal jsem báje vyprávěné starými kouzelníky, které přestože byly vyprávěny cizí a divokou řečí, zdály se být tak známé. Ony to byly, co mě naučily znát lidi černých tváří, jejichž myšlenky jsou čisté právě tak, jako jejich kraj. Poslechněte si tyto báje a poznáte, že jak v bílém, tak v černém těle dlí duše, která miluje především svoji zem a svůj národ.” (anotace vydavatele)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pocházejí z kraje ležícího na jih od rovníku. Území se nazývá Sankuru. Cestovatel a spisovatel, který tyto báje sebral a převyprávěl, L. M. Pařízek, v předmluvě ke knižnímu vydání říká: „V tomto kraji plném tajemství poslouchal jsem báje vyprávěné starými kouzelníky, které přestože byly vyprávěny cizí a divokou řečí, zdály se být tak známé. Ony to byly, co mě naučily znát lidi černých tváří, jejichž myšlenky jsou čisté právě tak, jako jejich kraj. Poslechněte si tyto báje a poznáte, že jak v bílém, tak v černém těle dlí duše, která miluje především svoji zem a svůj národ.“ (anotace vydavatele)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)