Český rozhlas „streamuje“!

Mgr. Přemysl Hnilička

Jak jsme se dozvěděli z webových stránek ČRo 2 Praha, od posledního lednového víkendu zařazuje Český rozhlas do internetového Rádia na přání i rozhlasové hry, četby na pokračování a literární pásma. K poslechu (nikoli ke stažení) zde budou „zavěšeny“ po dobu jednoho týdne, a tak nebudou posluchači vázáni na pevně stanovenou dobu vysílání. Takhle například vypadá „streamovací“ stránka ČRo 3 Vltava.

Tento krok nadšeně vítáme, už proto, že jsme k němu Český rozhlas již delší dobu nabádali; dramatickou a literární tvorbu ve „streamu“ nabízela jak anglická, tak německá a slovenská veřejnoprávní rádia.

Je to krok dobrým směrem. Nyní lze jen doufat, že se v dohledné době setká s kladným ohlasem i náš další návrh: nabízejte na svých stránkách k poslechu i nahrávky z archivu, které by – podle dramaturgů – v klasickém vysílacím schématu neobstály, tj. hry delší 80 minut a hry z 50. – 80. let. Určitě byste tím potěšili značnou část posluchačů – „fajnšmekrů“ a nijak byste tím nezatížili přímý vysílací čas.

Již dlouhou dobu ČRo provozuje vynikající projekt – Radioautomat, v němž se vyskytují často i velmi vzácné nahrávky, a zájem o něj nebývale vzrůstá. Proč tedy nepřidat podobné interaktivní „hrátky s archivem“?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zde je čerstvá odpověď na náš návrh: „Dobrý den, bohužel … streamovat budeme pouze to, co se bude vysílat. Do archivu zatím „sahat“ nemůžeme. Za každý takový stream totiž platíme autorským svazům nemalé peníze. Jsme tedy limitováni financemi… Snad časem … V. Luptáková, webeditorka“

Hm, a kde to hledat? Myslím konkrétně ty hry.
Našla jsem Radioautomat, Radiodokument, ale Klub rh tam není…

Musíš hledat v Rádiu na přání – tam se jednotlivé hry nepříliš nápaditě skrývají pod názvy „Rozhlasová hra“, takže musíš dohledat v programu, o jakou zrovna jde.. Totéž Hajaja nebo povídky…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)