Studenti píší recenze III. – Zemská jablka

Panáček v říši mluveného slova rád poskytuje prostor studentům rozhlasové a televizní dramaturgie a scénáristiky JAMU Brno, aby tříbili a vyjadřovali své názory na rozhlasovou tvorbu. Již třetí recenzi na našem webu zveřejňuje Bianka Dingová.

Richard Komárek: Zemská jablka

V tejto hre autor využil vzorec manželského trojuholníka. Nejde však o tradičné fádne zobrazenie romantických scén, ale autor sa snaží poukázať na problémy a s nimi spojené pocity hlavných predstaviteľov. Klára a Rudolf sú manželia, no každý z nich očakáva od života niečo iné. Rudolf túži po dieťati, po klasickej rodinnej idylke. Dominantou vzťahu podľa Kláry by mala byť nehasnúca rozkoš a pokojný pohodový život. Pokúšajú sa svojsky riešiť ich problém. Klára hľadá útechu v náručí Rudovho nadriadeného. Rudolf si čiastočne plní svoj sen kúpou malej čivavy Arnolda. Práve tento malý psík sa stáva spojovníkom v ich manželskej komunikácii. Nič však netrvá večne. Psík zomiera. Rudolf sa snaží zachrániť vzťah preparáciou Arnolda. Nepomáha. Zisťuje, že jeho žena mu je neverná. Bojuje s pocitom vlastného zlyhania. Volí vraždu manželky a vypchatého Arnolda dáva na starosť manželkinmu milencovi. Nasleduje výkon trestu.

Človek by očakával, že celkom zaujímavá hra neskončí typickou pomstou muža nevernej žene. Netreba však túto hru zatracovať. Myslím si, že sa v nej dá nájsť veľké množstvo pozitívnych prvkov. Veď zahrať si pexeso s preparátarom psa, to sa len tak nepočuje. Celkovo postava preparátora bola pre mňa sympatická, pretože v tajomnom začiatku sa s nami autor zahral tak, že nejeden z poslucháčov, na čele so mnou, si myslel, že Rudolf sa zhovára so psychológom. Autor nám však ponúka barličky, ktoré naznačujú, že to tak nie je. Napriek tomu sa nám počas celej hry môže zdať, že Rudolf v postave preparátora Libora skutočne hľadá človeka, ktorý by mal vyriešiť jeho problém.

Autor poňal túto tému veľmi zaujímavo. Páčila sa mi aj dynamickosť deja, ktorá pútala poslucháčovu pozornosť. Nudná mi prišla len časť, kde počúvame reklamu na psie jedlo, ktorá sa mi zdala pre dej nepodstatná. Najviac ma však očaril absurdný obraz malého psíka. Najmä jeho preparácia, ktorá vo mne evokovala nehybný zamrznutý bod, v ktorého strede sa nachádzajú bolesť spôsobujúce spomienky. Jediný spôsob, ako sa dostať z bludného kruhu, je všetko pochovať a začať nový život trebárs i kúpou nového domáceho miláčika či novej manželky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)