Jak funguje propagace rozhlasového vysílání u nás i jinde

Už drahná léta může zasvěcený posluchač Českého rozhlasu pozorovat velké nedostatky ve zviditelňování a propagaci rozhlasové práce v dalších médiích. Ano, existují televizní šoty, které jsou však obecné a velmi málo přesvědčující (kdybyste nebyli aspoň trošku zasvěcení, zaujal by vás spot, který říká, že každou neděli je seriál – když ani nezjistíte jaký?). Občas se objeví něco takového, jako třeba velký plakát, zvoucí k poslechu Roku v dopisech – ten však graficky (obrázek letícího holoubka, nesoucího dopis) spíše připomíná reklamu na nějaké mírové setkání, v nejlepším případě na poštovní služby. Přesto alespoň za něj díky…

Srovnání jsem mohl učinit zrovna tento týden, kdy jsem dlel služebně v Německu. V drážďanské ubytovně na mne mezi jinými reklamními letáky čekalo překvapení: malá pohlednice – taková, jaké u nás produkuje firma Boomerang – a na ní nápis „Leo Tolstoi – Anna Karenina“. Pod ním se skvěla fotografie části lokomotivy (ano, asociace okamžitě „naběhla“) a celé to vypadalo jako přebal knihy. Tento pocit jste si mohli dokončit sami; pohlednice byla lehce „naříznutá“, takže po lehkém stlačení tu před vámi stála malá knížka.

Proč o tom píšu? Protože na druhé straně byl podrobný přehled mluveného slova, které vysílá místní kulturní stanice Radio Figaro, a to s předstihem až do konce prosince. Hlavním bodem byl samozřejmě záznam, týkající se seriálu Anna Karenina z roku 1967, několik dalších upozorňovalo na četby na pokračování.

Domnívám se, že tento způsob kulturní reklamy a propagace, tj. cílené upozorňování na konkrétní pořady, by byl úspěšnější a údernější než obecné pozvánky, které probíhají Českou televizí. Nestálo by to za zamyšlení, Český rozhlase?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

1. Super stranky!!! Diky!!!
2. Cesky rozhlas ma mam pocit vice temat k zamysleni. Bohuzel posledni dobou se trochu zacina horsit. Doufam ze to je jen nejaka prechodna doba. CRO6 sla ted vyrazne dolu, radio Cesko – lepsi nez Radiozurnal ale jinak zatim nic moc a jen na par hodin denne. Vltava se drzi, je verejnopravnim klenotem. Rozhlas nastesti od verejnopravni tv zatim funguje. Ceska televize se sama snad uz uplne a hloupe odepsala. I na Nove maji v dnesni dobe po informacni strance hodnotnejsi zpravodajstvi. A nejdulezitejsi udalost z hlediska verejnopravnosti – volby v primem prenosu- davala na minoritni CT24.Nic proti ni ale to je jen na zpravodajstvi pro lidi s kabelem nebo adsl, takze to verejnopravni ulohu nesplnuje ani nahodou. Nejen proto velky dik za rozhlas. Pripijim na nej i na Vas.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)