Co je v regionech, jakoby nebylo…?

Přemysl Hnilička

Už dlouho slýcháme a čteme nejrůznější úvahy o tom, že regionální studia nejsou potřebná a nejlépe by bylo je omezit či vůbec zrušit. Naposledy jsme k tématu četli článek z DigiZone. Dovolte prosím rodilému Brňákovi, aby se k této problematice vyjádřil.

Ne každý umělec, historik, vědec či archivář se dostane až do Prahy, a přesto mohou být jeho osudy, práce či názory zajímavé. Tuto vpravdě veřejnoprávní službu poskytují právě regiony: natáčejí literární pásma a dokumenty o spisovatelích, kteří sice nevycházejí v celostátních nakladatelstvích, ale v rámci kraje dokázali mnohé. Vysílají dokumenty o hrdinech druhého či třetího odboje, kteří působili v onom kraji. Připravují četby na pokračování z místních legend a pověstí, věnují se historii či folklóru. To vše je velice důležité, byť na celostátních stanicích z toho uslyšíte velice málo. I z toho důvodu mi přijde lichý až nespravedlivý argument, že povinné penzum celostátního vysílání, které musí být určeno regionům, je zbytečné, protože se regionální pořady stejně vysílají v noci. Promiňte, to ale není chyba regionů, to je naopak chytráctví centrální dramaturgie, která sice „splní“, co je nutné, ale v podstatě ono nařízení arogantně obchází.

Šéf Českého rozhlasu Petr Duhan musí šetřit, to je jasné. Peníze nejsou, je krize. Rád bych však i prostřednictvím této polemiky upozornil na to, že šetřit likvidací či „zeštíhlováním“ (což je eufemismus pro propouštění zaměstnanců) regionálních studií je krátkozraké a nebezpečné. Český rozhlas je totiž v mnoha krajích vedle městských kulturních center a divadel jediným mediálním spojníkem s místní veřejností. Duhanovo řešení je také chytrácké: zrušíme či omezíme to, co většinový posluchač neuslyší, protože není z Hradce Králové, Pardubic či Brna. Ve výsledku takové rušení regionálních rozhlasových studií způsobí velké kulturní ztráty, byť se o tom nedozvíte ani na Vinohradech, ani v Bubenči, ani v Podolí.

(Tento článek vychází z mé reakce na Kritický klub Jana Rejžka z května 2012, v němž volající posluchač navrhoval kompletní zrušení regionálních stanic jako zbytných.)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)