Aktualita – Rádio vyměnilo moderátora, nezarazil kritiku premiéra

Výjimečně zařazujeme na Panáčka tzv. aktualitu, protože se domníváme, že tento hrubý zásah je nebezpečným „příslibem“ do budoucnosti. Diskutujte, prosím, pod článkem!

Převzato z MF Dnes, 11. 5. 2006

Populární moderátor Aleš Cibulka slyšel od svých šéfů v Českém rozhlase nepříjemnou zprávu. Cibulka musel podle informací MF DNES okamžitě skončit s moderováním ranního pořadu Host do domu kvůli tomu, že jeho host mluvil nelichotivě o politicích.

Zpěvačka a bývalá redaktorka Svobodné Evropy Yvonne Přenosilová v živém vysílání mimo jiné kritizovala premiéra Jiřího Paroubka.

„Paroubek si tak trošku hraje na Mussoliniho,“ prohlásila v pátek v narážce na italského fašistického diktátora na stanici Český rozhlas 2 – Praha. V té chvíli ještě Cibulka ani posluchači netušili, že ho slyší v tomto pořadu vůbec naposledy.

„Dělal jsem ho několik let. A dnes jsem se na poradě s vedením stanice dozvěděl, že na jeho moderování nestačím a k mikrofonu už nemůžu usednout,“ sdělil včera večer Cibulka, který z Českého rozhlasu úplně neodejde. Jiné, zábavnější pořady moderovat může.

Mluvčí Českého rozhlasu Ladislav Pavlík konec Cibulky v pořadu Host do domu potvrdil. „Porušil náš etický kodex, který říká, že naše vysílání musí být vyvážené, abychom nebyli napadeni jakoukoliv politickou stranou,“ sdělil Pavlík, který tvrdí, že na vysílání si nestěžoval premiér ani nikdo z jeho okolí.

Jak měl tedy podle Pavlíka moderátor Cibulka na slova Přenosilové zareagovat? „Měl například takovou debatu stopnout.“

Co zaznělo v pořadu

Cibulka: Co u vás rozhoduje, jestli půjdete k volbám, koho budete volit?
Přenosilová: Já vždycky chodím k volbám, to musím přiznat. A moje orientace je, myslím, dost jasná. Ne nadarmo jsem byla jednadvacet let v emigraci. Ale pravda je, že dneska se rozhodovat je poněkud obtížnější, protože český národ chce mít vůdce. A vůdce není ani v jedné straně, takový ten rasantní. Pan Paroubek, jak říkám, si trošku hraje na Mussoliniho, ale to mu, myslím, spíše uškodilo, než aby mu to přidalo. Jsou tací, kteří ho budou volit za to, že se s nikým nehrabe, že si s nikým nehraje, že nazývá věci správnými slovy, ale to jsou ty hospodský kecy. A pak když se jde k volbám, tak oni jedou na chatu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Otevřený dopis Českému rozhlasu:

Vážená redakce Českého rozhlasu,

vždy jsem si instituce ČRo vážil pro to, jaké kulturní zážitky nám, posluchačům, zprostředkovává. Ať už jde o rozhlasové hry, četby, povídky, opery či dokumenty. Sám vážně zpracovávám rozhlasovou historii (seminární práce „Rozhlasové hry Ludvíka Kundery“, webové stránky, kompletující v rámci možností nahrávky mluveného slova v letech 1926 – 2006) a rozhlas je tedy můj život.

O to více jsem byl šokován, když jsem se dozvěděl o skandálním propuštění Aleše Cibulky z místa redaktora Hosta do domu, resp. z neomluvitelného zdůvodnění. Uvědomte si prosím, že vyhazov moderátora za to, co řekl jeho host, je nesmysl vracející nás veeelmi hluboko do minulosti. Ohánění se vyvážeností je nesmyslné a absurdní – co by pak Vaše vedení učinilo s dokumenty, dokazujícími zrůdnost komunistického režimu (a že jich ČRo vysílá dost a dost – naštěstí!)? Zařadili byste snad pro vyváženost četbu na pokračování z Gottwaldova životopisu, jenž byl vysílán cca 1987?

Český rozhlas byl pro mne vždy symbolem odvahy a statečnosti, sám sebe tak ostatně prezentuje (květen 1945, srpen 1968). Krokem, který jste nyní učinili, jste se však přihlásili spíše k tradici normalizační.

Prosím Vás jménem posluchačů, přehodnoťte své stanovisko. Jde o vaši čest a prestiž.

S pozdravem Přemysl Hnilička, váš věrný posluchač.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)