Rozhlas zvažuje, zda zřídí stanici mluveného slova

Zdroj:
1. června 2007, Lidové noviny

Novou stanici, která by nevysílala vůbec žádnou hudbu, by mohli brzy na středních a dlouhých vlnách naladit posluchači Českého rozhlasu. A jen tehdy, pokud generální ředitel rozhlasu Václav Kasík akceptuje jednu z připomínek, jež mu ve středu dali k celkovému směřování rozhlasového programu radní ČRo. Ti posuzovali Kasíkův programový audit a vize, podle nichž má rozhlas svůj obsah dále stavět.

Řediteli mimo jiné doporučili, aby zvážil „možnost zřídit v rámci středních a dlouhých vln novou stanici mluveného slova s tím, že by vysílání této stanice naplňoval ČRo 6 spolu s Rádiem Česko“. Publicistickoanalytická „Šestka“ Českého rozhlasu už nyní na středních vlnách vysílá, denně od šesti večer do půlnoci. Rádio Česko založené jako zpravodajská digitální stanice je v analogovém éteru na velmi krátkých vlnách přítomné jen šest hodin denně, v časových oknech, kde loni nahradilo českou BBC.

To, zda má Kasík obě stanice sloučit, či naopak vytvořit další, novou, je už podle místopředsedkyně rady a její mluvčí Dany Jaklové na rozhodnutí ředitele či šéfa programu. Jak Jaklová řekla LN, návrh by mohl být řešením situace, že ve velmi krátkých sítích, kde kromě ČRo vysílají i desítky komerčních stanic, není pro digitální Rádio Česko místo. Zároveň by se podle Jaklové mohlo lépe využít finančních a hlavně lidských sil Rádia Česko, ČRo 6 a Radiožurnálu, tří stanic částečně se překrývajících právě ve zpravodajství a publicistice.

Stanice mluveného slova by podle Kasíka mohla částečně řešit i problém ČRo 4-Rádia Wave pro mladé. To by podle radních mělo přestat vysílat z pražského Cukráku – prý tím snižuje pokrytí středních Čech regionálním vysíláním ČRo, a rozhlas tak porušuje zákon. Cukrák přitom zajišťuje digitálnímu Wavu většinu posluchačů.

Ředitel Kasík před měsícem předložil radě čtyři varianty, jak vysílání Wave na analogu zachovat (převážně ale jako fragment na jiných stanicích ČRo), či zcela odstranit. Pátá varianta dalšího vývoje je dle Kasíkova středečního vyjádření pro LN „kombinací několika variant a předpokládá také přípravu stanice pro mluvené slovo“.

O osudu Wave chce Kasík rozhodnout až poté, co obdrží analýzu, o niž požádal Ústav státu a práva Akademie věd: „Chci doložit, že Český rozhlas neporušuje zákon, nebo aspoň ne vědomě.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)