Na dotek Petra Viziny – Jaroslav Veis a Pavel Kosatík (2020)

Petr Vizina.

Hovoří Jaroslav Veis a Pavel Kosatík.

Natočeno 2020. Webová premiéra 23. 9. 2020 (Aktuálně.cz, 27 min.).

Lit.: Vizina, Petr: Podcast Petra Viziny: Robot je Čapkova reakce na příšeru zvanou VŘSR. In web Aktuálně.cz, 23. 9. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovo, které bratři Čapkové vymysleli před sto lety, je odpovědí na mechanická jatka války i na utopický ráj komunismu, soudí spisovatelé Pavel Kosatík a Jaroslav Veis, dnešní hosté podcastu Na dotek.

Sto let už patří do našeho slovníku pojem robot. Prvně jej použil Karel Čapek ve své divadelní hře R.U.R. Spíše než o robotech sice dnes diskutujeme o biomechanice nebo o etice autonomních systémů v dopravě, na operačním sále nebo ve válce. Otázka, kterou Karel Čapek položil v roce 1920, zůstává ale stále stejná: Kdo nese odpovědnost za umělou inteligenci?

„Levicová kritika vytýkala Karlu Čapkovi vypočítavost, že je hra R.U.R. psaná na efekt, aby uspěla ve světě,“ připomíná Jaroslav Veis, autor předmluvy a jedné z povídek v čerstvé antologii nazvané Robot 100. „Jestli Čapek na něco navazoval, pak na šílenou zkušenost toho, jak válka změnila duši člověka,“ má za to Pavel Kosatík, další z autorů zastoupených ve stejné sbírce.

Povídkový soubor, do něhož krom hostů dnešního podcastu přispěli britský satirik Ben Aaronovitch, rabín Karol Sidon pod pseudonymem Chaim Cigan, Vilma Kadlečková nebo Petr Stančík, vydá nakladatelství Argo a je poctou Čapkově představivosti. Jeho vizionářskému vhledu i vynalézavosti, díky níž slovo robot obohatilo světové lexikum. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)